Спорт

Петър Стойчев: Успях да сбъдна 2 свои мечти!

   
Петър Стойчев: Успях да сбъдна 2 свои мечти!

Българският ас от световен ранг в плуването в открити води Петър Стойчев е сбъднал 2 свои мечти с прекосяването на протока Каталина в Южна Калифорния. с Времето си той счупи световния рекорд в "Тройната корона", която включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Манхатън и Каталина. Ето какво написа Стойчев във фейсбук след последното плуване, при което около него се появяваха делфини:

"Пет от маратоните от Oceans Seven са покорени! Първи българин с Triple Crown - със световен рекорд!

Успях да сбъдна две свои мечти - да преплувам канала Каталина и да стана първият българин с престижната награда Triple Crown с нов световен рекорд от сборно време, като подобрих стария с почти 2 часа и половина!

Стартирах предизвикателството Catalina Channel в 23:30 часа и плувах по-голямата част през нощта в пълна тъмнина в Тихия океан. Всичко мина по план и постигнах много силно време - изминах дистанцията от 33 км за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. На финала ме чакаха българи, развяващи нашето знаме!

Благодаря на Иван Златинов, целия екип на капитан Дейвид Харвей и обзърварите (съдиите) от федерацията по преплуване на канала Каталина, които удостовериха този мой успех!

По този начин вече съм преплувал пет от маратоните от Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар, протока Молокай и канала Каталина.

Останаха още два!

Освен първият българин с пет от седемте маратона в открити води от Oceans Seven успях да направя и друго мечтано постижение - станах първият българин с приза Triple Crown, който се връчва на плувците, преодолели English Channel, Around Manhattan swim и Catalina Channel. При това световният рекорд за най-бързо общо време е български! 22 часа, 8 минути и 46 секунди.

Преплуване на Ламанша (English Channel) за 6 часа и 57 минути .

6 часа и 28 минути плуването около остров Манхатън.

И сега 8 часа, 42 минути и 33 секунди за преодоляването на канала Каталина.

Досегашният световен рекорд беше притежание на Марсиа Кливланд (САЩ) с време 24 часа, 32 минути и 3 секунди. (Преплуване на Ламанша за 9 часа и 44 минути; 5 часа и 57 минути плуването около остров Манхатън; 8 часа, 56 минути за преодоляването на канала Каталина).

Ще се прибера в България горд и щастлив от постигнатото!

А след това - към следващите предизвикателства!

Специални благодарности за всички, които ме подкрепят. За моя треньор Красимир Туманов!  Благодаря на всички в България!"