Справочник

Времето днес: Опасно горещо в Южна и в Източна България

   
Времето днес: Опасно горещо в Южна и в Източна България

Опасно ще е времето и днес, предаде БНТ. Предупреждение за много горещо време остава в сила в Южна и в Източна България, а в северните райони от страната и в планините е обявен код жълто за силни гръмотевични бури. С умерен вятър в Северозападна България ще нахлува по-хладен въздух и максималните температури там ще бъдат между 29° и 32°, в София – около 31°, но в останалата част от страната ще остана между 33° и 38°. Очакват се и валежи, придружени на места от гръмотевици и градушки – още след обяд в Северна, а във вечерните часове – и в Югоизточна България.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°. Температурата на морската вода е 22°-24°, малко по-ниска на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините след обяд на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен, по билата и силен югозападен вятър.

В близките дни захлаждането ще продължи, като най-късно ще обхване Югоизточна България. Очакват се валежи, гръмотевични бури и условия за градушки, в четвъртък - главно в Северна България и планинските райони, а в петък – на много места в цялата страна. През почивните дни ще бъде слънчево, с превалявания все още в събота преди обяд в Източна България.