Новини

Служители на НСО са ранени при тренировъчна стрелба

   
Служители на НСО са ранени при тренировъчна стрелба

Двама служители на НСО са пострадали при тренировъчна стрелба на полигон „Столник”, съобщават от Националната служба за охрана. Инцидентът е станал в понеделник по време на стрелкова подготовка с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети. Осколки от обвивката на куршуми след рикошет раняват леко двамата служители.

Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болница, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро.  

От НСО заявяват, че занятията са осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м на 25 метра.

НСО подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на НСО е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени. Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София.