Новини

Елена Йончева става евродепутат, въпреки петото си място в листата на ДПС и едва 1.38% преференции

   
Елена Йончева става евродепутат, въпреки петото си място в листата на ДПС и едва 1.38% преференции
  google

ДПС ще има трима депутати в Европейския парламент, но в Брюксел няма да отидат тези, които бяха на челните две места в листата - съпредседателят Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. Чакъров, който беше водач и третата в листата - дългогодишният евродепутат Искра Михайлова, най-вероятно ще се откажат от местата си в европарламента, съобщи "Капитал", като се позова на информация от централата на ДПС'

Точно такава прогноза направи преди повече от месец и сайта "24 Родопи". Още тогава беше ясно, че петото място на Йончева в листата за европейски парламент на ДПС е избираемо, след като поне двама преди нея ще се откажат.

С рокадите начело на евролистата на ДПС излиза Илхан Кючюк. Той е и в ръководството на европейските либерали от АЛДЕ. Танер Кабилов - син на бившия министър на земеделието Нихат Кабил, който е и председател на младежката структура на ДПС, влиза на второто място. Трета ще е бившата журналистка, макар да е привлякла едва 1,38% от преференциалния вот на движението (или 4072 гласоподаватели от общо 295 052 за ДПС), тъй като като цяло преференциалният вот в листата на ДПС по традиция е незначителен.

Отказът на Чакъров от мястото в европарламента се очакваше, защото той е съпредседател на ДПС заедно с Делян Пеевски и е логично да остане в българския парламент.

Обяснението за Искра Михайлова пък e, че това става по нейно желание, въпреки че в предишния европарламент тя беше зам.-председател на фракцията на европейските либерали "Обнови Европа".

Смята се, че тя ще стане депутат в Народното събрание. Михайлова беше водач на листата на движението в Пазарджик. Освен това след последната национална конференция на ДПС тя стана зам.-председател на партията. Счита се и за изключително близка до Делян Пеевски.