Свят

ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро заради нарушения при предоставянето на убежище

   
ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро заради нарушения при предоставянето на убежище
  google

Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария за "крайно сериозни" нарушения на европейското законодателство за предоставяне на убежище.

Унгария ще трябва да плаща 1 милион евро дневно при забавяне на плащането на наказателната санкция. Парите автоматично ще бъдат приспадани от унгарския дял от европейския бюджет.

Унгария е обвинена, че системно нарушава правилата за предоставяне на убежище в Европейския съюз. Диспутът датира от декември 2020 г., когато Европейският съд за първи път постановява, че Будапеща е ограничила достъпа до процедурите за предоставяне на убежище за мигрантите търсещи международна закрила.

Унгарските власти са обвинявани, че "незаконно задържат" търсещите убежище в транзитни зони и така нарушават правото им да пребивават на територията на страната, докато тече процедурата по даване на статут.

През 2020 г. Унгария игнорира решението на Европейския съд и Европейската комисия заведе нова процедура, резултат от която е днешното решение за налагане на глоба.

Още в началото на мигрантската криза в ЕС премиерът на Унгария Виктор Орбан зае антимигрантска позиция и засили напрежението между Будапеща и Брюксел. Миналият месец Унгария гласува против новия Пакт за миграцията.