Икономика

НЕК ще строи ПАВЕЦ Батак и Доспат

   

  google

Държавната НЕК иска да инвестира в две нови мегамощности от ранга на ПАВЕЦ "Чаира". Те ще са в близост до язовирите Батак и Доспат и ще носят същите имена, информира bTV. 

По предварителни изчисления всяка от двете централи с мощност 800 мВт ще струва около 1.8 млрд. лева. Това са сложни и скъпи проекти, ето защо Националната електрическа компания си нае конслултант - Европейската инвестиционна банка. 

По силата на споразумение, консултантската служба на ЕИБ ще проучи "техническата пригодност и икономическата жизнеспособност на двата проекта, а също така ще оцени и техните предимства и рискове", съобщиха от НЕК.  

ПАВЕЦ са "зелени", ВЕИ мощости - източник на енергия е водата. Освен това те могат да работят и като гигантски акумулатори, батерии за енергия - когато потреблението е ниско, помпите събират (акумулират) вода, която по-късно да послужи да задвижване на турбините и производство на ток в пиковите часове.

Двата бъдещи ПАВЕЦ ще използват съществуващи водноелектрически каскадни язовири и резервоари в района на градовете Батак и Доспат в Югозападна България. Според НЕК при добър ритъм на работа новите мощности могат да влязат в експлоатация до 2032 г. Те са включени в 10-годишния план на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E).


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14