Еко

Пламен Абровски: Облаците да се обработват срещу градушки и за извалявания срещу сушата

   
Пламен Абровски: Облаците да се обработват срещу градушки и за извалявания срещу сушата


Земеделският експерт Пламен Абровски предлага облаците да се обработват срещу градушки, но да започнат и за извалявания при сушата. Това ще помога на земеделието, коментира той в своя фейсбук. Ето какво още смята той:
От едно известно време насам говоря за климата. Сега сме в периода на проливните дъждове и градушките, а само след няколко седмици ще започнем да говорим за сушата.
Сега се говори за противоградни оръдия, а след месец ще говорим за компенсации от сушата. Това за съжаление е пак работа на парче и прахосване на държавен финансов ресурс.
Противоградните площадки са стационарни - те стрелят когато наближи облака. Самия облак обаче се формира далеч преди площадката. Резултата - и 10 000 ракети да изстреляш дори градушка да няма ще има голям порой.
За да има ефект трябва облаците да се обработват още когато на радара се появи градоносна клетка.
Министерството е наясно с това, но за съжаление е прекалено консервативно в мисленето си, за разлика от Румъния, където от три години се изваляват облаците не само, за да няма градушки и поройни дъждове, а за да има влага в почвата есента и пролетта. Само се замислете колко вода ще има в почвата ако има с 3 сантиметра повече сняг зимата. Замислете се ако беше обработван облака колко вода щеше да има и колко продукция щеше да бъде спасена.
За мен това е една възможност, която задължително трябва да се обмисли!", каза още Пламен Абровски.