Свят

Германия рекламира постъпването в армията чрез TikTok

   
Германия рекламира постъпването в армията чрез TikTok

Властите в Германия приложиха нетрадиционен начин да рекламират постъпването в армията – търсят се войници в TikTok. В началото на април германският канцлер Олаф Шолц направи свой TikTok канал, сега с такъв ще се сдобие и германската армия, информира Нова тв.

"За да имаме успех в надпреварата за най-добрите умове използването на TikTok е от съществено значение", казва говорител на военното министерство в Берлин. Така TikTok се оказва пътят към младите хора, защото за никого не е тайна, че те събират голяма част от информацията си и комуникират именно там.

В TikTok от германската армия ще залагат на кратки рекламни клипове, в които Бундесверът ще бъде представян като работодател. Всъщност TikTok каналът идва като продължение на кампанията на Бундесвера в Youtube и Instagram.

Но защо именно TikTok, при положение, че в САЩ, темата за приложението, "горещ картоф". TikTok и нейната компания майка официално заведоха дело срещу правителството на Съединените щати относно одобрения през април закон, който потенциално може да забрани платформата да работи в страната. Причината са опасения, че от TikTok данни могат да текат към Китай, тъй като именно китайци са създателите на мрежата. Някои политици в Европа също се изказаха, че и на Стария континент е възможен по-строг подход към TikTok.

Та на въпроса защо Бундесверът въпреки това ще има канал в TikTok, то отговорът е прост, приложението има повече от 20 милиона германски потребители, и е най-използваното приложение сред групата на 14-15 годишните. Според информацията на Шпигел каналът ще бъде достъпен на 8ми юни, като тогава войските ще отворят и някои от своите казарми за посещение като част от Деня на Бундесвера.

Германската армия се бори от години с недостига на персонал, като броят на новоназначните продължава да намалява. В момента в армията служат почти 182 хиляди войници, като целта е те да бъдат 203 хиляди.

Пътят поне на този етап, за да се случи това е бъдещите войници доброволно да бъдат спечелени, а не налагането задължителна военна служба. Но ако няма достатъчно доброволци военният министър заяви, че е възможно да бъдат върнати елементи на задължителната военна служба. Писториус заяви още, че и при евентуален случай на отбрана, то задължителната военна служба ще се възобнови автоматично.