Новини

Офертата на ГЕРБ: Правителство на споделената отговорност

   
Офертата на ГЕРБ: Правителство на споделената отговорност

Правителство на споделената отговорност с 4-годишен мандат и след подписването на споразумение с разписани конкретни политики. Това е офертата на ГЕРБ към останалите парламентарни сили, стана ясно от първата от срещите, която партията на Бойко Борисов проведе с ДПС.

От партията поканиха на разговори за правителство останалите парламентарни сили, но ПП-ДБ и "Възраждане", които бяха за днес, отказаха.

Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни. Те са свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж. Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след края на разговора. В преговорния екип на ГЕРБ са още Рая Назарян и Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ.
Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ. Снимка: Георги Кюрпанов-Генк

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. На няколко избора избирателите казват едно и също - че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили, обясни тя.

Имаме сходство в програмите с ДПС Шенген, еврозоната, икономическо развитие, ясни политики за развитие на пазара на труда, образованието, отбраната, изброи тя.

Резултатите от изборите са ясен знак и сигнал, че проевропейският ни избор се препотвърждава, включително от избирателите на БСП, обясни още Сачева. И допълни, че хората очакват от политиците резултати, работа по техния дневен ред.

Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите, категорична бе Сачева.

Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии, а основен акцент са публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че имаме сходство, коментира Теменужка Петкова. А членството в еврозоната е основен приоритет.

Обсъдено е приемането на законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори, ДПС имат идея, разкри Петкова. Ще се развива капиталовата програма към бюджета.

Тя обяви, че разговорите се водят за бъдещо 4-годишно управление.

Антикорупционната реформа ще е основен приоритет - веднага след конституирането на парламента ще бъдат внесени, разгледани и приети правилата за членове на Автикорупционната комисия, обясни Рая Назарян. 

Предвижда се приемането на изцяло нов Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, а в ГЕРБ вече имали готовност със законопроект.

За Закона за съдебната власт обаче ще се изчака решението на Конституционния съд по промените в конституцията и тогава да се види в каква посока ще се работи по промените.

Но се обсъждат подходящи мерки за справедлив съдебен процес.

Ще бъде направен изцяло нов Наказателен кодекс - сегашният да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси, обясни Назарян.

Целта ни е да има правителство, да се успокои държавата и да се излезе от тази спирала на избори. Над половин милиард сме дали за избори в последните години, цинично е да даваме пари за още, при положение, че изборът на гражданите е категоричен, проевропейски, допълни Сачева.

Йорданка Фандъкова е доказала многократно както качества на управленец, на политик, диалогичност, има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, каза още тя на въпроса дали бившата кметица на София може да застане начело на парламента.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14