Анализи

Министерството на туризма: Без ремонти на АМ Тракия през летния сезон

   
Министерството на туризма: Без ремонти на АМ Тракия през летния сезон

През активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти на магистрала "Тракия", както и на други пътни връзки към морските и планински курорти. В момента се работи активно ремонтът на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" да приключи максимално бързо, като и по нея не се предвиждат планови ремонти. Това е станало известно по време на срещата на служебния министър на туризма Евтим Милошев с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, съобщиха от туристическото ведомство. На срещата се били обсъдени мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон и на нея са присъствали и инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", както и експерти от Министерството на туризма.

По въпроса за спирането на камионите и тировете през почивните дни на седмицата, министър Коритарова е уточнила, че през последните години не се използва тази практика по ред причини, като нарушаване интересите на превозвачите и поставяне в неравностойно положение на други части на икономиката спрямо туризма, нарушаване на ритъма на транспортния поток, както и невъзможност за организиране на допълнителна логистика и места, на които тирове и камиони да изчакват и престояват.

Ремонтът на пътя Бургас – кв. "Сарафово" 

По отношение на започналия от седмица ремонт на пътя Бургас – кв. "Сарафово" (в участъка между пътния възел тип "Тромпет" на Северния обход до Гробищния парк), който предизвика притеснения и напрежение в туристическия бранш, днес министър Милошев е разговарял с кмета на Бургас Димитър Николов, който го е уверил, че ремонтните дейности ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение. По този въпрос министър Милошев е разговарял и с представители на СНЦ "Съюз на собствениците"- Слънчев бряг, както и с представители на Националния борд по туризъм.

Ремонтът на "Дунав мост 1"

По време на срещата е станало известно ясно, че стартът на планирания двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли. Първоначалните намерения са били ремонтните дейности да започнат през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното аварийно състояние на моста и рушащата се настилка, която създава реална опасност за преминаващите по него, се е наложило да бъдат предприети неотложни действия.

Министър Коритарова е коментирала, че според разчети на МРРБ ремонтът на "Дунав мост 1" няма да затрудни съществено трафика, тъй като той ще се регулира със светофар, без спиране на движението, а също така ще се компенсира и от времето, необходимо за обработка на документите при преминаване на границата. Движението ще се извършва поетапно в едното от платната, докато тече ремонтът на другото, ще се работи без почивни дни, с удължено работно време, каза още министър Коритарова и допълни, че ключовата пътна връзка със северната ни съседка не е ремонтирана от 70 години.

 "За нас е важно организацията на трафика да е максимално облекчена, въпреки ремонтните дейности, тъй като румънските туристи са най-многобройни в профила на чуждестранния туристопоток в България", е коментирал министър Милошев. Той е изтъкнал, че заради ремонта на моста допълнително се натоварва и трафикът през ГКПП "Дуранкулак", откъдето през лятото на ден преминават по 300 автобуса и това води до изчакване, което се отразява негативно на туристите. Министър Коритарова е уточнила, че тежкотоварните камиони не предпочитат да преминават през Дуранкулак, тъй като пътната инфраструктура там е тежка за тях.

В момента в Североизточна България с Румъния ни свързват пунктове при Тутракан с ферибот, при Русе, където е ремонтът и сухоземно при ГКПП "Дуранкулак". 

С началото на ремонта на "Дунав мост 1" ще стартира и мащабна информационна кампания, сформирана е и междуведомствена работна група в МРРБ с участието на всички ангажирани институции. Министър Коритарова предложи Министерство на туризма да се включи в състава на междуведомствената работна група, което ще му позволи да подава своевременно информация към туристическия бранш и обществеността.

Текущите краткосрочни ремонти

Инж. Стоян Николов е уточнил, че в отсечката Обзор – к.к. Слънчев бряг, известна като Обзорски проход, която е част от главния път Варна – Бургас, АПИ има отговорността да извършва текущи краткосрочни ремонти само в работните дни, като не работи през почивните дни – от петък до неделя, за периода на активния летен туристически сезон. 

Вече тече ремонт на Дюлинския проход, който е алтернатива на критичното трасе до Обзор, а в края на юни ще започне ремонт на 31 километрова отсечка от с. Гюльовица до кръстовището с к.к. Слънчев бряг – Бургас, е казал още инж. Стоян Николов. 

Инж. Стоян Николов е потвърдил, че са приключили ремонтните дейности на пътната настилка на път I-9 Дуранкулак – Шабла – Каварна – Балчик, на път II-71 Добрич – к.к. Албена, на територията на област Добрич, на път II-27 Добрич – Балчик и на път III-901 Българево – Камен бряг.

Ремонтирана е пътната настилка на пътища на територията на област Варна и Шумен и на път I-9 Варна – Бургас, като периодично се изпълняват дейности по отстраняване на излишната крайпътна растителност и почистване на площадките за отдих.

В заключение, по време на своята среща министър Милошев и министър Коритарова са се разбрали, че е важно да има добра комуникационна стратегия по отношение на състоянието на пътната инфраструктура, която да дава на гражданите и на туристическия сектор своевременна и адекватна информация. 

По-рано днес членовете на Националния борд по туризъм апелираха за преустановяване на ремонтните дейности по пътищата, които водят към морските ни курорти или на местата, на които това е практически невъзможно, за създаване на по-добра организация за тяхното приключване в най-кратък срок, за да не бъде нарушен пътникопотокът към черноморските курорти. Това бе записано в позиция на организацията, адресирана до служебния премиер Димитър Главчев и министрите на туризма и на регионалното развитие и благоустройството Евтим Милошев и Виолета Коритарова, получена днес в БТА. Позицията е във връзка със започналия активен летен туристически сезон и засиления трафик към Българското Черноморие по автомагистрала "Тракия". 

В началото на миналата седмица от Община Бургас съобщиха на интернет страницата си, че започва ремонт на пътя Бургас - кв. "Сарафово" в участъка между пътния възел тип "тромпет" на Северния обход до Гробищния парк. Рехабилитацията на пътната отсечка започва сега, тъй като отпреди дни е осигурено необходимото финансиране от страна на държавата, уточниха тогава от Общината.

Аварийният ремонт на настилката на Дунав мост при Русе завърши в средата на юни. Движението по съоръжението е възстановено и се осъществява без ограничения, съобщиха тогава от АПИ. През първата половина на юни от пътната агенция съобщиха, че се предвижда началото на основния ремонт на българската страна на съоръжението да бъде през юли. Строителните дейности ще се изпълняват без спиране на движението, а трафикът ще се регулира със светофар.