Новини Свят

Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

   
Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

Очаква се в Брюксел да започне извънредното заседание на европейските лидери за номинациите за висшите постове в ЕС. Някои от тях вече пристигат в сграда "Европа". 

Еднодневното заседание се очертава да бъде кратко, тъй като консенсусът между лидерите е постигнат твърде рано, подчертават европейски медии. Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Комисията изглежда сигурен, особено след съгласието на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон. Същото може да се каже и за номинирания за председател на Европейския съвет бивш португалски премиер Антониу Коща. 

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола пък е на път да поднови позицията си за 2 години и половина. 

Естонската премиерка Кая Калас, известна като твърда поддръжничка на Украйна, ще поеме поста от Борел на върховен представител по външната политика и сигурност. Решението трябва да бъде потвърдено на следващото заседание на лидерите в края на другата седмица. След това обаче номинацията на фон дер Лайен трябва да получи одобрението на Европейския парламент с минимум 361 гласа от общо 720, а на по-късен етап същата процедура трябва да се приложи и за цялата Комисия.