Анализи

Плевнелиев: Правителство трябва и ще има

   
Плевнелиев: Правителство трябва и ще има

Избирателите казаха на партиите: Трябва да има правителство. Стига вече с игрички кой кого мрази, кой на кого ще пречи. България има нужда от това политиците да носят отговорност. Това каза в предаването "Лице в лице"  на bTV Росен Плевнелиев. 

Според него тези, които не са гласували за стария си избор е, защото партиите нямаха план за България, дебат, ясни приоритети, по които да се говори. "Това отврати милион умерени избиратели. Феновете отидоха и гласуваха. Умерените не видяха мотивация. Това ще се промени, когато излезе едно правителство, което каже: Ние сме готови да носим отговорност и ще направим следващите години това, това, това и това", каза Плевнелиев. 

Появата на новата партия "Величие", той коментира: "Когато политическите елити се провалят в това да имат дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, се раждат в тъмнината на хаоса такива неща, които са отклонение от демократичното развитие на една държава. Това са хора, които не припознават демокрацията, а по-скоро някакви теории на конспирацията". 

"Правителство ще има, трябва да има и ще има. Съжалявам за фиксацията на ПП-ДБ на всяка цена да са в опозиция. Трябва баланс, а не фиксация", каза още Росен Плевнелиев. Имало два варианта на развитие - гръцки с хаос и хърватски (политическият елит там умее да дава решения и се върви напред).

Имало два за правителство. Едното е програмно правителство с ясна програма. Вторият вариант е правителство на малцинството.