Икономика

Дават на НАП инвеститори с помощ от държавата, ако не изпълнят договора си

   
Дават на НАП инвеститори с помощ от държавата, ако не изпълнят договора си

Инвеститори, които са подкрепени от държавата, но не са изпълнили договорите си, ще бъдат давани на Националната агенция за приходите (НАП). Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на инвестициите, публикувани за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат в такива случаи отпуснатите средства за подпомагане да се смятат за държавни вземания, каквато била практиката в ЕК. Така те стават изискуеми към момента на получаването им заедно с лихва от тази дата.

Приходната агенция ще е отговорна за събирането на парите, става ясно от промените в закона. В тях има и нови бонуси за инвеститорите - например снижава се прагът за собствените средства, с които се участва в даден проект. В момента се изисква 40% от средствата за материални и нематериални активи да се финансират чрез собствени ресурси или чрез външно финансиране. Сега се предлага този процент да се свали на 25 на сто. Това е едно от условията, на които трябва да отговаря един инвестиционен проект и сега бива променен с новите изисквания.

В промените на закона е записано още, че по предложение на министъра на иновациите Министерският съвет може да отпуска средства за финансово подпомагане на обучението на хората, назначени на нови работни места, разкрити при осъществяването на инвестиция от клас А и от клас Б. Това обаче ще е допустимо, когато вложението се осъществява във високотехнологични дейности или изцяло в административните граници на икономически необлагодетелствани региони.

Трябва да се създава и поддържа заетост, която е пряко свързана с осъществяването на инвестиционния проект, а всяко работно място да е заето в срок до три години от приключването на инвестицията. Също така годишното трудово възнаграждение на заетите в предприятието трябва да е по-високо от средното в страната за съответната икономическа дейност, в която се осъществява проектът.

С предлаганите изменения се урежда и възможността да бъдат сключвани споразумения или меморандуми с потенциални инвеститори, извън случаите на процедурата по сертифициране. Ще бъде създавана междуведомствена работна група със заповед на министъра на иновациите и растежа във връзка със заявен инвестиционен интерес от потенциален инвеститор, предвиждащ осъществяването на проект от важно значение за икономиката на страната.