Икономика

Милионерката, която раздаде 25 милиона евро

   
Милионерката, която раздаде 25 милиона евро

31-годишната милионерка Марлене Енгелхорн е потомка на основател на химическия гигант BASF. С богатството си тя иска да допринесе за един по-добър свят. Затова сега раздаде 25 милиона евро от парите си, пише Deutsche Welle.

Още преди месеци Марлене Енгелхорн привлече вниманието с новината, че иска 25 милиона от наследството ѝ да бъдат разпределени. За целта по нейна инициатива бе създаден граждански съвет, чиято задача беше да реши как да се използват парите за благото на обществото.

Днес наследството на 31-годишната Марлене Енгелхорн вече е разпределено: гражданският съвет в Австрия е предоставил наличните 25 милиона евро на общо около 80 организации и сдружения, информира германската обществена медия АРД. Според ръководителката на проекта Александра Ванг основната цел на тази акция е да се намали неравенството в обществото и да се дадат повече възможности на хората в неравностойно положение.

Парите са предназначени за инициативи, насочени към опазване на климата и околната среда, към здравни и социални въпроси, към теми от сферата на интеграцията и образованието. Разпределени бяха не само пари - разпределени бяха признателност, уважение и шансове за по-добър живот, казва Ангелика Тафернер от гражданския съвет, разпределил средствата.

За участие в този съвет бяха избрани 50 души на възраст между 16 и 85 години. Те прекараха шест уикенда в дискусии как парите да бъдат използвани най-добре.

Един от получателите на средства е Австрийският съюз за опазване на природата, който получи най-голямата единична сума в размер на 1,6 милиона евро. Съобщено бе, че в много от случаите средствата не се изплащат наведнъж, а се разпределят в рамките на няколко години, за да се даде на организациите и сдруженията сигурност при планирането.

31-годишната Марлене Енгелхорн е разпределила почти цялото си състояние в рамките на тази кампания. Тя е потомка на Фридрих Енгелхорн, основател на химическия гигант BASF.

Енгелхорн е запазила за себе си сума, която да улесни прехода ѝ към професионалния живот. Младата жена не се притеснява за бъдещето си:

"Моето привилегировано положение ще ми е от полза и след преразпределението на богатството ми", заяви Енгелхорн още в началото на кампанията. 31-годишната жена застъпва мнението, че не е демократично богатите хора да разпределят наследството си според личните си предпочитания и интереси.