Икономика

Руската рубла се покачи до едногодишен връх сред ниски обеми на търговията

   
Руската рубла се покачи до едногодишен връх сред ниски обеми на търговията

Руската рубла се покачи до едногодишен връх спрямо долара и юана в среда на ниски обеми на търговията, като пазарът продължава да се нагажда към обявените миналата седмица американски санкции срещу ключови руски финансови институции, довели до спирането на търговията с долари и евро, предаде Ройтерс.

Санкциите срещу Московската борса и Националния клирингов център предизвикаха сериозен разнобой на цените и големи спредове, тъй като търговията премина към извънборсовия сектор (over-the counter - OTC) и оценката на руската валута стана по-малко сигурна.

На междубанковия пазар, където ликвидността е ниска, а големите руски банки не могат да участват, тъй като са санкционирани, рублата се покачи спрямо долара с 3,3 на сто до 82,50 рубли, най-високото й ниво от юни 2023 г.
Средният композитен курс долар/рубла, изчислен от Лондонската борса въз основа на данни на международни брокери, е 83,28 рубли за долар.

Показателно за големите спредове в курс купува и продава е обявеният от Руската централна банка курс за днес от 87,03 рубли, определен въз основа на ОТС търговия.

Спрямо юана рублата се покачи с 1,7 на сто до 11,26, което е най-високото й ниво от май 2023 г. Юанът вече беше изпреварил долара като най-търгувана валута в Москва преди обявяването на санкциите миналата седмица и през май имаше 54-процентен дял от валутната търговия на борсата.