Новини

Обвиняем за Осемте джуджета прокурор е възстановен на работа

   
Обвиняем за Осемте джуджета прокурор е възстановен на работа

Прокурорът Дилян Деянов, който бе обвиняем по сагата "Осемте джуджета", е възстановен на работа. Това реши Висшият съдебен съвет в сряда. Причината е, че постановлението, с което му бяха повдигнати обвинения, е било отменено.

Така Деянов може да се върне на работа в окръжната прокуратура в Перник. Решението на ВСС подлежи на обжалване.

Деянов е обвиняем в длъжностно престъпление. Той е един от прокурорите, върнали златни монети, иззети преди това от бизнесмена Явор Златанов. Той е главният потърпевш от аферата "Осемте джуджета". Златанов-син става обвиняем след като баща му Илия Златанов, с когото имат дългогодишен конфликт, търси съдействие от бившия следовател Петров. По онова време използва за свой офис несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета".

Златанов-син е арестуван, а в рамките на обиските прокурорите изземат от трезорите му стотици златни монети и няколкостотин хиляди евро. Месеци по-късно златото е върнато уж на Златанов-баща. Той обаче твърди, че то е взето от Павлова и близък до Петров адокат. Става дума за около 35 килограма злато. Хората около Петров представят фалшиви документи, че монетите са купени от чужбина от бащата Златанов. Самият той никога не е имал претенции към монетите. Споровете със сина му са за семейния бизнес с асансьори, произвеждани от предприятията "Изамет".

Деянов не е коментирал вече отменените обвинения. През миналото лято адвокатът му прогнозира, че вероятно ще бъде оправдан.