Икономика

При нарушения инвеститори ще връщат държавната помощ на НАП

   
При нарушения инвеститори ще връщат държавната помощ на НАП
  google

Инвеститорите, които получат държавна помощ по линия на сертификати за инвестиция Клас А и клас Б, но не изпълнят задълженията по договорите си, ще трябва да върнат средствата на държавата. Това гласят предложения за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, изготвени от Министерство на иновациите и растежа и публикувани за обществено обсъждане.

С поправките в закона се създава механизъм, чрез който, ако инвеститор не изпълни или наруши условията и задълженията си по сключените договори за предоставяне на насърчителна държавна помощ, тя да се превърне в държавно вземане и да подлежи на връщане.

При установено нарушение на задълженията целият размер на помощта става изискуема по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от Националната агенция за приходите.

С промените се дава възможност по предложение на Министерството на иновациите и растежа правителството да може да отпуска средства за обучение на хора, назначени на нови работни места, разкрити при осъществяването на инвестиции клас А и клас Б. Това ще е допустимо, когато вложението се осъществява във високотехнологични дейности или в по-изоставените региони на страната.

Скрининг на чуждестранните инвестиции

С предложенията за промени се дава възможност на държавата сама да конкретизира и стесни кръга от области на дейност за чуждестранните инвестиции, които подлежат на скрининг, като това ще може да бъде направено в подзаконов акт като например Правилника за прилагане на Закона.

Въпросният скрининг бе въведен по предложение на ДПС като метод за борба с „ръст на зловредните инвестиции в световен мащаб, особено руски“.

Така бе създаден Междуведомственият съвет, който да разглежда инвестиции, свързани със сигурността и обществения ред в сфери като критична инфраструктура, енергетика, транспорт, здравеопазване, отбрана, финанси, телекомуникации. Сега се дава право на правителството еднолично да изключи някои от областите.