Еко Икономика

Асоциация на парковете на Тома Белев също обжалва довършването на АМ Струма

   
Асоциация на парковете на Тома Белев също обжалва довършването на АМ Струма
  google

Частните сдружения „Асоциация на парковете в България“, създадена от Тома Белев, и швейцаро-българската фондация „Биоразнообразие“, са обжалвали решението на Министерство на околната среда и водите, което разрешава изграждането на АМ „Струма“ по трасето от Кресна към София.

Така жалбоподатели стават трима, заедно със "Сдружение за дива природа Балкани", а жалбите на зелените неправителствени организации срещу довършването на АМ "Струма" вече са 12. 

Зелените с десета поредна жалба срещу довършването на АМ Струма 

Представителите на тези неправителствени организации са били съпредседатели на партия „Зелено движение“, които бяха част от коалицията ПП-ДБ. Заради непрестанните доноси на еколозите до Брюксел, Бернската конвенция и жалби до Върховния административен съд, строителството на магистралата се бави вече 20 години. През това време в Дефилето, по данни на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, са загинали 74 човека, а ранените са над 400.

В жалбата до ВАС, зелените оспорват бройката на загиналите и пострадалите, като твърдят, че тя е по-малка, отколкото е записано в Заповедта на Министерството на околната среда и водите.

Само за три  години от 2019 до 2022г., в период на намалени пътувания заради Ковид мерките,  по официална информация на МВР ,на която се позовават от МОСВ, жертвите в Кресненското дефиле са 12 при 159 катастрофи.

За еколозите явно този брой жертви е малък и не е достатъчно основание, за да има магистрала.

Освен това зелените смятат, че довършването на АМ „Струма“ ще наруши движението на едрите хищници, като вълци и мечки в района и те ще са застрашени. Въпреки че няма никакви данни за премазани хищници в Кресненското дефиле, а на проведената през април среща на Бернската конвенция в Сандански стана ясно, че и самите зелени нямат никакви научни данни за едри хищници, живеещи в района на пътя или прекосявали пътя.

Друг довод на еколозите против довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле е, че  ще се увеличи смъртността на леопардовият смок, костенурки и други видове земноводни. Тези представители на фауната не са рядкост и са разпространени в целия Европейски континент и Балкански полуостров.

Въпреки твърденията на „Асоциация на парковете в България“ и фондация „Биоразнообразие“, че са заинтересована страна и имат право да подават жалби срещу заповедта на МОСВ, това не е вярно.

За да се оспорва предварителното изпълнение на Решението на МОСВ, съгласно Административно-процесуалният кодекс, жалбоподателите трябва да имат наличие на личен и пряк интерес, и да са засегнати от акта.

Зелените не са пряко засегнати и нямат пряк интерес.

Затова жалбите им не трябва да бъдат допуснати от за разглеждане.