Новини

Частични местни избори предстоят на места у нас

   
Частични местни избори предстоят на места у нас

Частични местни избори ще се проведат на няколко места у нас днес, 23 юни.

Близо 250 полицаи ще следят за реда и нормалното протичане на вота на изборите за нов Общински съвет в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в южния областен център. До извънредни избори се стигна, след като съдът касира вота за представителите в органа на местното самоуправление от 29 октомври 2023 г.

До приключването на изборите днес, 23 юни, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред, уверяват от ОДМВР.

Жителите на най-голямото село в община Сухиндол днес ще си избират кмет. Частичните местни изори в село Бяла река са само с един кандидат.
До частичните кметски изори в сухиндолското село Бяла река се стигна след като избраната през есента на миналата година кметица Мадлена Русанова от БСП се пенсионира и по семейни причини подаде оставката си на 10 април тази година.

Бяла река е единственото кметство в община Сухиндол, където хората имат право пряко да си избират кмет на населено място. За изборите в неделя кандидатът е само един. Емилия Димитрова е издигната от инициативен комитет.

Избирателната секция в Бяла река е подготвена за изборите, хартиените  бюлетини са доставени, посочиха от община Сухиндол. За да бъде избран кмет, въпреки че кандидатът е един, той трябва да е събрал 50 % плюс един глас от действителните бюлетини.

Частични местни избори предстоят в четири села на територията на област Перник.

Сред тях са Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой, съобщиха от Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир.

До частичния вот в населените места се стигна, след като бяха прекратени предсрочно пълномощията на новоизбраните им кметове.

В три от тях - Студена, Богданов дол и Прибой, победителите на местния вот миналата година не спазиха законовото изискване в едномесечен срок от полагането на клетва да прекратят участието си в търговски дружества. Оставка по лични причини подаде кметът на пернишкото село Люлин.  

За кметския пост в две от селата - Студена и Люлин, кандидатът е само един. В другите две населени места ще се съревновават по двама претенденти.  

Студена ще е и единственото село, където ще се гласува в общо две секции. На останалите три места ще има само по една избирателна комисия.  

 


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14