Шоу

Специалисти разтревожени от разпространяването на диети в социалните мрежи

   
Специалисти разтревожени от разпространяването на диети в социалните мрежи

В социалните мрежи инфлуенсърите се превръщат в опитни зайчета за най-популярните в момента диети за отслабване, за да свалят 5, 10 или 30 килограма: "смъртоносна" и рискова тенденция според специалисти, интервюирани от АФП.

"Събуждаш се и не ядеш абсолютно нищо, след това най-накрая идва време за обяд и можеш да полудееш и да ядеш каквото си поискаш", казва млада жена във видеоклип в TikTok на английски език, който е "харесан" повече от 45 000 пъти, натъпквайки се със студени меса, картофи и сандвичи след сутрешно пълно гладуване.
Френска инфлуенсърка препоръчва същата техника, придружена от капсула за "потискане на апетита", за която дава "промоционален код". Няколко месеца по-рано тя твърди, че е свалила 3 килограма за три дни, като е яла само ябълки.

Често това са екстремни диети, създадени, за да привлекат внимание, осъжда френският диетолог Пиер Азам, основател на Центъра за наблюдение на затлъстяването. Алгоритмите допринасят за тази и без това порочна система, като водят интернет потребителите "от диета Х към диета Y", посочи той.

"Хората, особено младите, които искат да отслабнат, се оказват хванати в клещи с информация, която понякога е противоречива или кумулативна", каза лекарят.

Практиката на периодичното нощно гладуване, например, която включва 16-часова почивка между вечерята и първото хранене на следващия ден, "може да бъде интересна" според диетолога Арно Кокол, "но не е за всеки".

"Не можете да копирате и поставите същия стереотипен хранителен режим на хора с наднормено тегло поради стрес или на такива, които приемат лекарства", подчерта той.

Д-р Кокол вижда всеки ден пациенти, "които трупат килограми и се подлагат на диети". "95% от диетите са обречени на неуспех в продължение на пет години. Хората си възвръщат цялото тегло, което са свалили“, обясни той.

"Повечето диети се основават на забрана и разочарование, а тялото мрази режимът му да бъде нарушаван", посочи докторът. Базираният в Париж диетолог предпочита американската програма Weight Watchers, която се основава на подход за възстановяване на баланса, а не на забрани.

Д-р Азам предупреждава срещу "умъртвяващите" предписания на някои потребители на интернет, насочени единствено към "бързо и лесно, без усилие" отслабване, по подобие на консуматорското общество, без да се интересуват от общественото здраве.

"Тялото ни е живо, то е пълно с протеини. Ако отслабнем твърде много, рискуваме да загубим чиста телесна маса, като по този начин атакуваме конституцията на нашите органи и развием хормонални нарушения, храносмилателни проблеми и дългосрочни патологии", предупреди той.

Той е загрижен и за ефекта на тези теми върху крехките индивиди, които могат да изпаднат в "анорексични или булимични наклонности, със склонност към хранителни разстройства".

В случаите на наднормено тегло, посочи той, първата точка за контакт е личният лекар или дори специалист, ако е необходимо. Преди всичко обаче лекарите призовават за "по-добро обучение в областта на храненето, което да започне от първите 1000 дни от живота и дори да започне още в утробата".