Икономика

Румен Гълъбинов: Парламентът бързо да приеме Закона за еврото

   
Румен Гълъбинов: Парламентът бързо да приеме Закона за еврото

Законът за еврото е един от най-важните закони, които трябва да бъдат приети от новоизбрания парламент. Въпреки усвояването на европейските фондове, ние губим конкурентност и това е една трайна тенденция, която трябва да променим.

Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Румен Гълъбинов.

Той припомни, че този закон е готов още от миналото 49-то Народно събрание. „По него са изказани всички становища, съгласуван е и предстои да бъде внесен в парламента и гласуван“, заяви Гълъбинов. Той подчерта, че това е важно условие, за да отговаряме като законодателство на изискванията на Европейската централна банка и на Европейската комисия за приемането ни догодина в еврозоната.

Икономистът коментира и как финансовите институции и бизнесът се подготвят за приемането на единната валута.

„Финансовите институции, банкови и небанкови финансови институции, са много напред в техническата си подготовка. Особено банките, те непрекъснато докладват и декларират своята готовност за започване на работа с евро от следващата година. Т.е. те инвестират вече в свои системи, в своя организация, в цялата си верига на операции. Те вече са направили нужните промени, така че да може безболезнено да се премина към еврото догодина“, обясни Гълъбинов.

Същото се отнася и за небанковите институции: „Застрахователни компании, инвестиционни фондове, пенсионни фондове се готвят по плана и за датата 2025 г. Бизнесът съответно проявява съразбиране. В по-голямата част от случаите той подкрепя част по-скоро приемането на България в еврозоната“, заяви Гълъбинов.

Според него въпросът е в това, че те изчакват да видят каква ще е крайната готовност и на банките, и на държавата ни като цяло, за да препотвърдят възможността за започване от следващата година.

Румен Гълъбинов подчерта, че все още никой не е отменял срока за приемането ни в еврозоната през 2025 г. „Той стои в дневния ред на българското управление. От страна на Еврогрупата очакваме да получим буквално следващите дни конвергентния редовен доклад“, отбеляза икономистът.

Докладът се прави на две години веднъж. Миналата година не беше направен такъв. Вече има и първите интерпретации на това, което евентуално ще се съдържа в този важен документ. „Допускам, че ние ще бъдем поощрени и ще бъдем окуражени за това да работим да приемем еврото догодина“, прогнозира икономистът и добави: „Разбира се, с някои технически условия. Те касаят макро-икономическите ни показатели в частта за инфлацията. Продължаваме да сваляме ускорено инфлацията в България. Вероятно ще ни трябват още 3-6 месеца, за да можем изцяло да изпълним критерия за инфлация по Маастрихт, който е трите държави с най-ниска инфлация, плюс 1,5% и тогава вече да имаме и там формално изпълнение на всички изисквания“.

Румен Гълъбинов се спря и на ежегодния доклад на швейцарския Институт за управление на развитието IMD за конкурентността. Според неговата класация България за последните 4 години е паднала с 10 места надолу.

„Въпреки усвояването на европейските фондове, ние губим конкурентност и това е една трайна тенденция, която трябва да променим“, коментира той. Гълъбинов смята, че това може да се промени с масова дигитализация на българската икономика и въвеждането на повече иновации и повече високи технологии. Освен това трябва да продължим с подобряване на инфраструктурата като цяло и да обърнем внимание на пазара на труда и демографията си. „Но и в този доклад е посочено, че не трябва да се бавим с членството си в еврозоната и сухопътния Шенген, защото това ще допринесе за по-добрата конкурентоспособност на българската икономика“, категоричен е Румен Гълъбинов. І БГНЕС