Свят

Полша затваря границата с Беларус

   
Полша затваря границата с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи гранични пункта на границата с Беларус. Това съобщи в събота полският външен министър Радослав Сикорски, цитиран от TVN24.

"Във връзка с действията на Беларус обмисляме затварянето на всички гранични пунктове, засега проучваме дали това ще се отрази на полската икономика", каза министърът.

Той подчерта още, че случващото се на източната граница в момента е напълно контролирана операция от руските и беларуските служби. Това, което е особено шокиращо, е, че хора са инструктирани от служители на беларуската държава как да удрят полски войник, полски граничар. Това е напълно недопустимо, каза той, цитиран от news.bg.

Той припомни, че Финландия вече затвори граничните си пунктове с Русия.

Припомняме, че по-рано през юни стана ясно, че военните части на полската жандармерия ще помагат на армията на страната при патрулирането на границата с Беларус.

Началникът на жандармерията предложи това решение на министъра на отбраната на Полша Владислав Косиняк Камиш след смъртта на войник, намушкан с нож при защита на границата. Сикорски, отправи категорично искане към беларуските власти да идентифицират и екстрадират лицето, отговорно за убийството.

На беларуския шарже д'афер в Министерството на външните работи беше връчена официална протестна нота.

В края на миналия месец войник от 1-ва полска бронетанкова бригада беше намушкан с нож от мигранти, които се опитваха да преминат през оградата на полско-беларуската граница. Военните съобщиха, че военнослужещият, назован само като Матеуш, е починал в болница в четвъртък.

Беларус заяви, че е готов за едностранно или двустранно разследване на смъртта на полския войник, но при условието Варшава да предостави "конкретна информация за обстоятелствата".

На полско-беларуската граница има шест контролно-пропускателни пункта. По инициатива на полската страна четири не функционират, а на петия са въведени ограничения за беларуски камиони. Към момента движението на леки автомобили през ГКПП Тереспол - Брест е възможно в нормален режим.

Варшава редовно обвинява Минск за мигрантския натиск на граждани от Близкия изток и Африка към границата. Според полската гранична служба от началото на годината са регистрирани повече от 19 хиляди опита за незаконно влизане в страната от Беларус.


 


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14