Новини

Експерт по киберсигурност: Над 90% от случаите на успешни кибератаки са заради невнимателно боравене с информационните системи

   
Експерт по киберсигурност: Над 90% от случаите на успешни кибератаки са заради невнимателно боравене с информационните системи

Над 90% от случаите на успешни кибератаки са заради невнимателно боравене с информационните системи и неспазване на правилата с киберхигиена, неизползване на антивирусен софтуер, хардуерна и софтуерна защита на системата, изпълняване на имейли с неясен произход, сваляне на информация от прикачени файлове. Това води до заразявания на системите. Това каза експертът по киберсигурност Явор Колев в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия.

Най-популярните измамни схеми в интернет остават фишинг атаките. „Има две схеми, по които се крадат данни. Едната е чрез изпращане на мейл от банкова институция. В мейла се съдържа текст, който ви приканва бързо да посетите страницата на банката, има линк в самото писмо. Проследявайки линка, отивате на фалшива страница на банковата институция и там в страницата трябва да попълните данните от платежния инструмент. Това дава възможност на престъпниците да източат банковата ви сметка. Другият механизъм е отново чрез фалшив мейл от банкова институция да се поиска да въведете данните си от интернет банкирането", обясни експертът.

Банките въведоха различни механизми, за да защитят потребителите си, като двуфакторна идентификация. Престъпниците обаче се опитват да преодолеят и тях. „Те вадят копие на телефонната карта и получават SMS-а на контролирано от тях електронно устройство. В момента се въвежда мобилен тоукън, който дава възможност да се генерира код, който да се въвежда", допълни Явор Колев.

Друга схема за фишинг атака е чрез писмо от авторитетна институция като НАП, КАТ, в която се съдържа прикачен файл. След отварянето на файла се заразява устройството и то става подвластно на престъпниците, цялата информация, която се съдържа, е подвластна на престъпниците и може да бъде използвана с престъпна цел", обясни Явор Колев.

Родителите са преградата между престъпниците и децата в интернет, подчерта експертът. „Това трябва да става по един мек начин, да няма забрани, да няма императивни разпоредби. Просто трябва да бъдем приятели, да изграждаме доверие с децата си и заедно да използваме социалните мрежи така, че те да са безопасни за децата", каза още експертът по киберсигурност.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14