Новини

Евелин Банев - Брендо се е предал доброволно и е задържан

   
Евелин Банев - Брендо се е предал доброволно и е задържан
  google

Около 7:30 часа тази сутрин обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно. 

Отишъл е с адвокат пред Централния софийски затвор.

Там е задържан и ще бъде предаден на Главна дирекция изпълнение на наказанията.

Издирваният и осъден в три държави – България, Румъния и Италия, Евелин Банев-Брендо беше задържан в Украйна през септември 2021 г. и държават ни поиска да бъде екстрадиран.

У нас Брендо има присъда от 6 години лишаване от свобода за участие в престъпна група и пране на пари, придобити от трафик на наркотици. Присъдата е затвор при строг режим.

При произнасянето ѝ не е бил открит на територията на страната и е обявен за издирване. Беше обявен и за международно издирване с червена бюлетина в Интерпол.

Не е ясно откога Евелин Банев е в България. В края на миналата година се появи информация, че е в Северозападна България.

Кой е Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.