Анализи

Иван Демерджиев: Има реална заплаха за живота на Борисов, щом го пазят снайперисти

   
Иван Демерджиев: Има реална заплаха за живота на Борисов, щом го пазят снайперисти

Охраната на Борисов е назначена отдавна, но в този си вид сигурно е отскоро. За да го пазят снайперисти, трябва да има реални данни за физическа заплаха за живота му, заяви пред bTV бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По-рано днес по време на консултациите при президента Румен Радев един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов попита държавния глава защо снайперисти пазят дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

Румен Радев отговори, че има информация по въпроса, но когато има риск за физическо лице, тя не бива да става публична. "Ще говоря със службите за сигурност и ще изискам информация", допълни президентът.

В ефира на bTV Демерджиев коментира, че трябва да се пита не президентът, а вътрешният министър Калин Стоянов кои политици са получили охрана още по времето на т.нар. "сглобка", дали тя е необходима и какво означава.

"Трябва да се запитаме и дали само политиците имат нужда от охрана, защото през последните дни две жени загубиха живота си, а там дори нямаше полицаи", отбеляза Иван Демерджиев.

Според него когато политическите лидери биват така активно охранявани, а обикновените хора нямат никакво усещане за справедливост - то това е знак за проблем на демокрацията. "Когато политическите лидери мислят само за себе си, това е проблем на държавността", допълни той.

Демерджиев коментира и изненадващо явяване пред Централния софийски затвор на обявения за международно издирване и обвинен за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Той е на мнение, че внезапната поява на Брендо свидетелства за това, че сигурността по границите ни е по-разхлабена, отколкото в предходните години.

"За този човек има данни, че е замесен в най-различни престъпления. Определено е човек, който не може и не трябва да мине безпрепятствено границата и да се озове пред вратите на Централния софийски затвор. Много искам да чуя резултатите от тази проверка. Искам да видя и човек от МВР, който реално ще поеме отговорност", каза още бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14