Анализи

Безлов: Има две хипотези за появата на Брендо

   
Безлов: Има две хипотези за появата на Брендо

Има две хипотези за появата на Брендо. Няма фигура в българския ъндърграунд, която да може да се сравни с Брендо.

Как човек с три присъди в три държави, издирван от „Интерпол“, се появи сам пред Софийския затвор. Темата за Евелин Банев-Брендо коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на бТВ.

„Няколко пъти Брендо е изпускан – 2005 г., 2007 г., 2008 година. Впечатляващо от гледна точка на ефективността. Има отказ да се предаде на Румъния. Оправдаван е на апелативна инстанция през 2014 година. Тогава е пуснат и възникна възможността да изчезне“, коментира той.

„Появата му показва, че той е избрал какво да направи. Хората, които имат впечатление от него, това е добре пресметнато усилие. Има хипотеза, че се пази от отмъщение. Другата теза е, че поставя българския съд в ситуация да интерпретира как да лежи присъдите в Италия и Румъния и да бъдат съкратени. Вероятно е премислено. Самият факт, че той два пъти търси такова решение пред съда, дава основание за такава интерпретация“, коментира Тихомир Безлов.

„Стана традиция да се завръщат“, каза още той, припомняйки случаите с Васил Божков и Ангел Христов, известен като Геле от Братя Галеви.