Свят

Зеленски отстрани генерала, отговарящ за Източния фронт

   

  google

Ново разместване по върховете на армията в Украйна – президентът Володимир Зеленски уволни генерала, отговарящ за целия Източен фронт. Това е Юрий Содол, съобщава агенция Ройтерс.

Той участваше в защитата на Мариупол и на Волноваха, които вече са под руски контрол.

Украинският президент не посочи причина за уволнението на Юрий Содол.

Часове по-рано обаче командирът на бригадата „Азов“ внесе жалба в прокуратурата, обвинявайки генерала в некомпетентност, убила „повече украински войници от който и да е руски генерал“.

Мястото на генерал-лейтенант Юрий Содол заема бригаден генерал Андрий Гнатов.

В традиционното си видеообръщение Володимир Зеленски заяви още, че Украйна е нанесла удари по над 30 руски съоръжения за преработка и съхранение на петрол, съобщава още агенция Ройтерс.

Тази година украинските военни засилиха атаките срещу руската петролна инфраструктура, като се стремят да прекъснат доставките на петрол за руската армия и да ограничат приходите на Москва за финансиране на войната ѝ срещу Украйна.  

„Ударени са повече от 30 петролни рафинерии, терминали и петролни складове на терористичната държава“, заяви Зеленски пред офицери от Центъра за специални операции „А“ на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), участващи в атаките.

Той не предостави допълнителни подробности, нито посочи период от време.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14