Икономика

Кукушева: Таван на надценката от 15% ще доведе до изчезване на някои видове хляб

   
Кукушева: Таван на надценката от 15% ще доведе до изчезване на някои видове хляб

„Ако има таван на надценката от 15%, някои видове хляб ще изчезнат. Това ще доведе до катастрофа“, каза пред bTV Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

От първи юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% на надценката за три вида от най-масовия хляб у нас - бял, Добруджа и типов.

Според Кукушева тази поправка ще изкриви конкуренцията и пазара.

„Това значи търговците да работят на загуба, те ще преустановят да предлагат този хляб и тогава този огромен потребителски актив няма да има откъде да си купи този хляб. Определение за бял, типов и Добруджа хляб има единствено и само по отношението на хлябовете, които са произведени по БДС. Те са по утвърден стандарт и имат дефиниция какво точно трябва да съдържат“, обясни тя. 

На въпрос каква е надценката в магазините сега, Кукушева заяви, че не може да каже, защото информацията е чувствителна и е свързана с конфиденциалност.

„Всеки търговец сключва договори с веригите и никой не може да каже колко е надценката в момента. Никой под никаква форма не обменя и не споделя нито с мен, нито с вас медиите, нито със свои конкуренти или свои потребители тази информация“, каза тя.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14