Свят

Джулиан Асандж пледира виновен за публикуването на военни тайни на САЩ

   
Джулиан Асандж пледира виновен за публикуването на военни тайни на САЩ

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж пледира днес "виновен" по обвинение, че е публикувал класифицирани документи на американските въоръжени сили, предаде АП, цитирани от БТА.

Той призна вината си пред съд на о-в Сайпан в територията на САЩ Северни Мариански острови по силата на споразумение с прокурори от Министерството на правосъдието, което ще осигури освобождаването му и ще сложи край на дългогодишната съдебна сага, която породи полемика за свободата на печата и националната сигурност.

Асандж пристигна в съда малко преди началото на заседанието, облечен в тъмен костюм и с разхлабена вратовръзка.

Макар и сделката да предвижда той да признае вината си, тя ще му позволи да се върне в родната си Австралия, без да бъде вкаран в американски затвор.

Той лежа в затвор в Обединеното кралство през последните 5 години, докато се бореше да не бъде екстрадиран в САЩ във връзка с обвиненията по американския Закон за шпионажа, заради което можеше да бъде осъден на дълги години лишаване от свобода.

Малко след началото на съдебното заседание "Уикилийкс" съобщи в социалните мрежи, че Асандж до броени часове ще отпътува за Австралия, предаде АФП.


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14