Новини

ИТН при Радев: Най-разумният ход е експертно правителство с третия мандат

   
ИТН при Радев: Най-разумният ход е експертно правителство с третия мандат

Вие първи издигнахте темата за програмно правителство с експерти и в тази връзка- как вие гледате на въпроса, че избирателите са се отдръпнали от урните, на политическия процес и ако може да дадете по-конкретно описание на предложението ви за кабинет и обхвата му. Това каза президентът Румен Радев в началото на консулатициите с представителите на "Има такъв народ", предаде Novini.bg.

Ниската избирателна активност поставя редица предизвикатеслстав пред партиите и обърка много прогнози, но проблемът е, че поставя под въпрос легитимността на държавните институции, каза още Радев. Вие още преди да започнем консултациите с първата политическа сила повдигнахте темата за третия мандат. Други партии също се включиха в тази тема, допълни той.

В резултат на разговорите ни тук с ГЕРБ - СДС те предложиха вариант за правителство на малцинството.  От "Възраждане" предложиха анти ГЕРБ - ДПС коалиция, припомни Румен Радев.

Ниската избирателна активност е ужасяваща, каза  зам.-председателят на "Има такъв народ" и председател на парламентарната група на партията Тошко Йорданов.

Отварям скоба колко всъщност са гласоподавателите в България, защото всъщност след извършеното преброяване има разлика от около два милиона между избирателен списък и преброяване на населението. В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по- вярното, то избирателната активност е малко под 50%. Зависи колко българи колко могат да гласуват. Има обаче и отлив от урните. Причината за това са политиците, не българските граждани. В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха - аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин - да си спазват думата, добави той.

Не от сега говорим за експертен кабинет в условията на политическа криза като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщнаето на доверието на гражданите към хората, на които те са делегирали доверие в парламента, защото един кабинет, който изпълнява предварително заявена програма, спазва я и тази програма е публично оповестена преди започването на работата му, ако той върви по тази програма, със сигурност ще спечели доверието на гражданите, защото може би за първи път няма да ги излъже.  Партиите, които го подкрепят, ще застанат с имента и експертите си зад тази програма и ще си носят последствията, ако излъжат толкова брутално за пореден път, добави Йорданов.

Другите опити за съставяне на политически кабинети по една или друга форма според нас не са работещи, защото се вижда, че с първия и с втория мандат няма широка политическа подкрепа. Може да се съберат 121 депутата, но това няма да е широка политическа подкрепа. Затова според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента според нас е с третият мандат, ако прецените да го дадете на "Има такъв народ", да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма, за да започнем да излизаме от икономическата, социалната и демографската криза, посочи зам.-председателят на "Има такъв народ".

Попитан от президента Радев как ще предложенията у нас да се въведе гръцката избирателна система - даване на допълнителни мандати за първата политическа сила, като те варират в зависимост от резултата, който тя е получила на изборите, или смесена избирателна система с мажоритарен елемент, Тошко Йорданов отбеляза: "Има и трети вариант – президентска република. Ние се опитваме да направим референдум по темата. В една президентска република, в която президентът е началник на изпълнителната власт, има много по-голяма легитимност. В момента легитимацията на партиите е никаква".