Свят

Марк Рюте застава начело на НАТО

   
Марк Рюте застава начело на НАТО

НАТО официално назначи Марк Рюте за нов генерален секретар. Министър-председателят на Нидерландия в оставка ще отнеме поста от Йенс Столтенберг. 

Рюте скоро ще напусне поста в страната след почти 14 години като премиер. Той е определян като най-добрия вариант за нов генерален секретар на НАТО, тъй като твърдо застава зад Украйна и е сред най-острите опоненти на Русия във войната, но без да стига до крайности. 

Решението беше подпечатано в централата на Алианса в Брюксел от постоянните представители на 32-те страни членки.

Пътят на Рюте към поста беше разчистен, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си миналата седмица.

57-годишният Рюте трябва да встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО на 1 октомври.Тогава приключва мандатът на Йенс Столтенберг, който беше на поста от 2014 година.

Столтенберг приветства избора на Рюте за свой наследник в социалната мрежа „Х“, като го нарече „истински трансатлантик, силен лидер и човек, който постига консенсуси“.

„Знам, че оставям НАТО в добри ръце“, написа още той.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също поздрави Рюте.

В платформата „Х“  тя написа, че лидерството и опитът му ще бъдат „от решаващо значение за алианса в тези трудни времена“.

„Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшното укрепване на партньорството между ЕС и НАТО“, каза още Фон дер Лайен.