Икономика

Vivacom дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

   
Vivacom дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Vivacom продължава подкрепата си към олимпийците по природни науки, като дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Средствата ще бъдат използвани за подготовката и участието на младите български олимпийци от осемте отбора по биология, математика, астрономия, информатика, лингвистика, физика, химия и изкуствен интелект в международни състезания и олимпиади.

„Талантливите български ученици традиционно са едни от най-добрите в целия свят и представят гордо България на международни състезания и олимпиади. Вярваме, че инвестицията в младите и развитието на техните таланти е инвестиция в бъдещето, защото това са следващите учени, лекари и учители. Всеки път, когато чуете, че български ученик е спечелил медал от Международна олимпиада по природни науки, трябва да знаете, че това не е случайно. Той, неговите учители и ръководители са се трудили усилено в продължение години, за да постигнат този резултат. Затова ние във Vivacom вече трета година подкрепяме отборите по природни науки, като финансовата подкрепа до момента възлиза на близо 140 000 лева“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Само за 2023 година родните олимпийци по природни науки са спечелили общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови, от световни, европейски и балкански олимпиади. Важно е да се отбележи, че 42 от тях са от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрофизика и астрономия.

 „Българските олимпийци са граждани на света. Те създават здрави приятелства в рамките на техните отбори, но и отвъд - със състезатели от всички континенти, с които съперничат, но и дискутират и решават задачи заедно, забавляват се. Така както ще продължат да правят в своите житейски пътища. Те вече създават по-умно, по-добро, по-мирно глобално бъдеще, развявайки гордо българския флаг. За нас остава да подкрепим тяхната кауза – от името на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки благодаря на Vivacom за дългосрочното партньорство и се надявам то да продължи занапред“, сподели Елена Маринова, заместник-председател на Управителния съвет на Сдружението.

Пътят на един български ученик до влизане в олимпийски отбор по природни науки и участие в международни състезания е дълъг и труден. Олимпийците преминават през няколко кръга на подбор, отделят хиляди часове за подготовка и се обучават от най-добрите учители в страната. Ръководители на отборите са университетски преподаватели, професори от институти в БАН и учени, посветили живота си, за да подготвят поколения медалисти и да предадат знанията си на младите таланти.

Лятото за българските олимпийци по природни науки ще бъде изпълнено с множество участия на престижни международни олимпиади в държави като Бразилия, Саудитска Арабия, Иран и Египет.По време на тези състезания родните таланти ще се срещнат с най-добрите ученици от целия свят и ще прославят отново България.

  • Олимпийски отбор по Математика и неговите постижения

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

Общо до сега на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала.

математика

 Миналата година на олимпиадата българите спечелиха 6 медала – 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови.

Тази година турнирът ще се проведе във Великобритания от 11 до 22 юли и ще събере над 600 ученици от повече от 110 държави.

Олимпийски отбор по Математика и неговите постижения

За тази година родните състезатели вече спечелиха 3 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета и 8 медала от Балканската олимпиада по математика. А по-късно през годината предстои и Младежка балканска олимпиада по математика.

  • Олимпийски отбор по Физика и неговите постижения

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и участват във всичките ѝ издания до сега. Броят на държавите участнички е около 85.

Общо от всички издания на Международната олимпиада по физика България е спечелила 141 медала – 15 златни, 45 сребърни и 81 бронзови отличия.

физика

Миналата година българските олимпийци по физика спечелиха 4 бронзови медала и една почетна грамота.

Тази година олимпиадата ще се проведе в Иран от 21 до 27 юли.

През годината българските олимпийци по физика ще участват и на Европейската олимпиада по физика в Грузия.

  • Олимпийски отбор по Химия и неговите постижения

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още от 1969 г.

До сега от всички издания на Международната олимпиада по химия българските ученици са спечелили 115 медала – 12 златни, 25 сребърни и 78 бронзови.

Олимпийски отбор по Химия и неговите постижения

През 2023 година отборът ни направи най-доброто си представяне в историята, като спечели 2 златни и 2 сребърни медала.

Международната Менделеевска олимпиада по химия

През тази година българските ученици вече участваха на Международната Менделеевска олимпиада по химия и спечелиха злато, сребро и бронз.

Международната олимпиада по химия за 2024 година ще се проведе в Саудитска Арабия от 21 до 30 юли.

  • Олимпийски отбор по Информатика и неговите постижения

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец.

В Международната олимпиада по информатика българските ученици са спечелили 123 медала – 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови. Това отрежда на страната ни 9-о място в класацията по медали в света.

Олимпийски отбор по Информатика и неговите постижения

Олимпийски отбор по Информатика и неговите постижения

Миналата година българите печелят 4 бронзови медала от турнира.

Тази година олимпиадата ще се проведе в Египет от 1 до 8 септември.

Също така през 2017 година България става основател и на Европейската олимпиада по информатика - eJOI, която тази година ще се проведе в Молдова.

  • Олимпийски отбор по Биология и неговите постижения

България е една от шестте страни-основателки на Международната олимпиада по биология и участва още на първата през 1990 г.

До сега на Международната олимпиада по биология, българските ученици са спечелили общо 78 медала – 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови.

Олимпийски отбор по Биология и неговите постижения

Олимпийски отбор по Биология и неговите постижения

През 2023 година българите завоюваха 3 медала – златен, сребърен и бронзов.

Тази година Международната олимпиада по биология ще се проведе в Казахстан от 7 до 14 юли. Там ще се съберат над 320 ученици от 80 държави.

  • Олимпийски отбор по Лингвистика и неговите постижения

Международната олимпиада по лингвистика е основана от България през 2003 година и първото ѝ издание се провежда в Боровец.

До сега от всички издания на Международната олимпиада по лингвистика учениците ни са спечелили общо 83 медала – 22 златни, 25 сребърни и 36 бронзови.

Олимпийски отбор по Лингвистика и неговите постижения

Олимпийски отбор по Лингвистика и неговите постижения

Миналата година  лингвистите ни спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал и 1 почетна грамота, с което България излезе на първо място във вечната ранглиста на турнира с 22 златни медала и успя да изпревари САЩ.

Тази година олимпиадата ще се проведе в Бразилия от 23 до 31 юли.

  • Олимпийски отбор по Астрофизика 

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 година, а от 2011 година България участва с национален отбор.

До сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, българските състезатели са спечелили 58 медала – 14 златни, 21 сребърни, 23 бронзови.

Астрофизика

Олимпийски отбор по Астрофизика

През 2023 година Международната олимпиада по астрономия и астрофизика събра над 260 ученици от 52 държави в Полша, където българските гимназисти спечелиха 5 медала – 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов.

Тази година олимпиадата ще се проведе в Бразилия от 17 до 26 август.

  • Олимпийски отбор по Изкуствен интелект

Първата олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе от 9 до 15 август в Бургас. Олимпиадата е инициирана от България и събира учени от водещи световни университети. До сега са записани над 40 отбора от над 35 държави.

Тя съчетава традиционния научен подход с последните постижения в изкуствения интелект. Целта ѝ е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) ще бъде ежегодно събитие, на което всяка година научната комисия обявява кои теми от ИИ ще бъдат застъпени на предстоящата олимпиада и по този начин те ще бъдат в крак с последните тенденции, изследвания и научни разработки.

За тази година темите на олимпиадата ще бъдат Machine Learning (машинно обучение), Natural Language Processing  (обработка на естествен език) и Computer Vision (компютърно зрение).


Анкета

Ще гласувате ли на нови избори през есента?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14