Автомобили

Aston Martin показа Valiant с V12 и механична трансмисия

   
Aston Martin показа Valiant с V12 и механична трансмисия

Aston Martin представи Valiant - нов вълнуващ автомобил разработен за писта, но легален и за движение по пътищата. Базиран на зашеметяващото купе Valour, Valiant добавя още мощност и аеродинамика . Оставайки верен на философията на Aston Martin да дава приоритет на мощните двигатели, Valiant може да се похвали с чудовищен V-12 двигател с две турбини, чиято мощност надхвърля 730 конски сили. Този силов агрегат е съчетан с ориентирана към водача шестстепенна механична трансмисия.

Идеята на Valiant може да се проследи назад до искането на пилота от Formula 1 на Aston Martin Фернандо Алонсо. Той си е представял автомобил, който да дава приоритет на представянето над всичко останало, и Aston Martin е осъществил това виждане.Valiant може да се похвали със значително аеродинамично подобрение в сравнение с Valour. Преработената предна част с голям сплитер, фиксираното задно крило и същественият дифузьор работят заедно, за да генерират значителна притискаща сила, която държи автомобила залепен за пътя. Цялата каросерия е изработена от леки въглеродни влакна и е преоформена, за да оптимизира въздушния поток.

Aston Martin показа Valiant с V12 и механична трансмисия - 2
 

Вдъхновени от състезателното наследство на Aston Martin, 21-цоловите магнезиеви джанти са покрити с аеродинамични дискове, които подобряват въздушния поток около автомобила. Тези дискове повтарят дизайна на състезателния автомобил RHAM/1, който доминира в Льо Ман в края на 70-те години на миналия век.

Aston Martin е заменил окачването на Valour с комплект амортисьори Multimatic Adaptive Spool Valve (ASV). Тази авангардна технология може да регулира всеки амортисьор в една от 32-те настройки за по-малко от шест милисекунди, осигурявайки изключителна управляемост и контрол.

Aston Martin показа Valiant с V12 и механична трансмисия - 3

Салонът на Valiant е преобразен в среда, ориентирана към водача. Полуклетката, седалките Recaro Podium и четириточковите предпазни колани дават приоритет на безопасността и фокуса на водача по време на шофиране. Aston Martin ще произведе само 38 броя Valiants и всички те вече са заявени от нетърпеливи купувачи. Цената варира в зависимост от отделните опции, но средната цена на сделката се очаква да бъде около 2.2 млн. евро. Доставките са планирани да започнат през четвъртото тримесечие на 2024 г., като първият Valiant ще отиде при Фернандо Алонсо.