Икономика

Зелената сделка у нас: Преходът вече се случва и ще продължава да се случва

   
Зелената сделка у нас: Преходът вече се случва и ще продължава да се случва

„Радвам се, че мога да бъда в България, да разговарям с държавните власти и да разясня какво наистина значи този преход – зеления преход. В ЕС се реши до 2050 г. да бъдем неутрални климатично и то по демократичен начин беше взето това решение. Сега вече остава задачата да го направим“.

Това каза Курт Ванденберге, генерален директор на главна дирекция „Действия по климата“ в Европейската комисия, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Притесненията на хората, които работят в ТЕЦ-овете обаче остават. Освен безработицата, има притеснения и относно цените, които ще плащаме за енергия след зеления преход.

През последният месец български политици също изразиха съмнения за Зелената сделка. От БСП и от „Има такъв народ“ заявиха, че ще работят в посока преразглеждане и предоговаряне на сделката. Техните опасения са, че тя ще унищожи цялата българска въгледобивна индустрия, ще затвори ТЕЦ-овете, а също и че „най-уязвимите ще плащат най-висока цена за климатичната криза“ – според БСП.

„Преходът се случва вече и ще продължава да се случва. Факт е, че сега слънчевата енергия е най-евтина, по-евтина е от въглищната. Имаме огромен потенциал в България и възможности възобновяемите източници да се използват дори повече, особено слънчевата енергия. Като се затворят въглищните ТЕЦ-ове и се заменят със слънчево електричество или други форми на възобновяеми източници ,тогава България може да стане и хъб на чиста енергия за целия регион в Европа“, обясни Курт Ванденберге.

Според него ЕС е заделил много средства и фондове за България, за да даде възможност този преход да се случи.

„Миналата седмица преведохме на България 62 млн. евро, за да инвестира в модернизиране на електроцентралите. Това е момента, в който трябва да се случат нещата“, каза още той.

Част от изискванията за земеделските производителиобаче са трудни за нашите зърнени земеделци. Те се притеснявват, че не могат да изпълнят по-голямата част от мерките, които са заложени, от екосхемите – това е за сектор зърнопроизводство.

„Земеделските производители в момента са в затруднено положение. Доходите им не винаги са такива, каквито трябва да бъдат и не можем да компрометираме производството на храни. Храната трябва да може да бъде достъпна за всички, защото това са основни потребителски права на хората. Затова имаме нужда от това млади да се присъединяват към селскостопанското производство“, обясни Ванденберге.

По думите му зеленият преход може да бъде решение на много от проблемите на земеделските производители.

„Ще ни трябват много повече фермери за бъдещето, не само за производство на храна, но и за биоенергия – биогенен въглерод. Такива възможности може да се открият за бизнеса, така че фермерите да спрат да разчитат на субсидии, ами на пазара – да станат истински предприемчиви хора“, каза той.

„Когато през 2019 г. започнахме със Зелената сделка, бяхме първите и единствени в света. Днес обаче виждаме, че САЩ се състезават с нас, Китай даже инвестира повече във възобновяеми източници ,отколкото целия останал свят заедно и преминават от строителния сектор към сектора на чистите технологии в Китай. До 2050 г. можем да стигнем до климатична неутралност и не само можем, а трябва да го направим“, каза той.