Новини

Калин Стоянов разкри кога за последно и официално Брендо е минал през български граничен пункт

   
Калин Стоянов разкри кога за последно и официално Брендо е минал през български граничен пункт

„Евелин Банев е обявен за международно издирване през 2018 година. Последното му официално преминаване през граничен пункт на България е през 13 юли 2013 година. Тогава е конвоиран от Италия. След това няма информация за пътуванията му“.

Това каза пред бТВ служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно появата на обявения за издирване от Европол Евелин Банев-Брендо.

Банев се предаде доброволно в Софийския затвор, за да изтърпи 6-годишната си присъда в България. В Италия той е осъден на 20 години затвор, а в Румъния – на 10 години.

В началото на 2023 година е извършена проверка заради пълномощно, издадено на адвокат, който да защитава Евелин Банев. Пълномощното е заверено от кметския наместник в село Тлачене.

Личната карта и шофьорската книжка на Брендо са валидни до 2026 година. Банев е бил задържан през 2021 година в Украйна заради бюлетината му за издирване. По решение на Апелативен съд в Киев по-късно Брендо е бил освободен, тъй като има украинско гражданство.

Служебният министър на вътрешните работи уточни, че след това са извършвани проверки на адреси, на които е било възможно Брендо да се укрива.

„На 24 юни Евелин Банев-Брендо доброволно се яви пред Софийския затвор, като е носил валидната лична карта, издадена през 2016 година“, каза още Калин Стоянов.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията Брендо е бил ключов фактор за вноса на кокаин от Испания към Италия, а по канала му са минали тонове наркотици.

„Появата му показва, че той е избрал какво да направи. Хората, които имат впечатление от него, това е добре пресметнато усилие. Има хипотеза, че се пази от отмъщение. Другата теза е, че поставя българския съд в ситуация да интерпретира как да лежи присъдите от Италия и Румъния и те да бъдат съкратени“, допълни Безлов.