Новини Свят

Одобриха кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

   
Одобриха кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност. 

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото. 

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа: 

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария. 

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро. 

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.