Новини

Президентът Радев обяви кога ще връчи първия мандат

   
Президентът Радев обяви кога ще връчи първия мандат

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

В сряда приключиха консултациите с парламентарно представените партии.
Първият кръг от консултации преди връчването на първия мандат с парламентарно представените партии приключиха в сряда. Повечето от политическите сили, които дойдоха на "Дондуков" 2, изявиха готовност да вземат мандат и да предложат кабинет. ГЕРБ-СДС и ДПС изрази готовност да се направи експертен кабинет, а впоследствие Борисов лансира идеята и за правителство на малцинството с първия мандат.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) вече заявиха, че няма да подкрепят първия мандат. "Величие" също заявиха, че няма да подкрепят експертен кабинет на ГЕРБ-СДС, след като на Николай Марков е било отказана лидерска среща с Бойко Борисов. Те се обявиха за програмно правителство.