Спорт

Започват осминафиналите на Евро 2024: Швейцария се изправя срещу шампиона Италия, а Германия срещу Дания

   
Започват осминафиналите на Евро 2024: Швейцария се изправя срещу шампиона Италия, а Германия срещу Дания
  google

Тази вечер в 19 ч. българско време започват директните елиминации на Европейското първенство по футбол в Германия.

В първия осминафинал Швейцария се изправя срещу настоящия носител на трофея Италия.

В столицата Берлин Швейцария ще се опита да елиминира италианците, които са колебливи до момента и се измъкнаха от групите с гол в добавеното време срещу Хърватия. На предишното Европейско първенство Италия победи Швейцария с 3:0 с два гола на Локатели и един на Имобиле.

Италия и тази вечер излиза като фаворит, но в тима на Швейцария има много класни футболисти, които ще са амбицирани да опровергаят прогнозите. В исторически план Италия има 29 победи срещу Швейцария и 8 загуби, а равенствата са 24. Головата разлика е 111:68 в полза на „Скуадра адзура“.

Как стигнаха дотук двата отбора?

Швейцария се класира за осминафиналите с една победа и две равенства в групата. В първия си мач в турнира швейцарците победиха Унгария с 3:1, след което завършиха 1:1 с Шотландия и 1:1 с Германия. В последния си мач от групата срещу Германия Швейцария водеше в резултата до последните минути, но в продължението допусна гол на Никлас Фюлкруг и остана на второ място.

Пътят на Италия бе значително по-труден. „Адзурите“ в първия си мач победиха Албания с 2:1, но след това загубиха от Испания в може би най-слабия мач, който са изигравали на голямо първенство от много години насам. Така се стигна и до решителния сблъсък срещу Хърватия, в който италианците губеха до края, но в последната осма минута на продълженията успяха да изравнят с красив гол на Матия Дзакани.

 „Познаваме се много добре“

Италианският вестник „Гадзета дело спорт“ написа, че Италия и Швейцария се познават много добре заради контингента от Болоня в тима на швейцарците. Трима футболисти – Фройлер, Ебишер и Ндойе – играят за тима на Болоня, който за първи път се класира за Шампионската лига след прекрасен сезон в Серия А. Италианските медии пишат, че тимът на Швейцария има италиански стил на игра заради футболистите, които ритат на Апенините.

Националният селекционер на Швейцария Мурат Якин е най-притеснен от вратаря на италианците Донарума. „Донарума прави невъзможни спасявания. Италианците като цяло имат много качество и опит в отбора си. Чакаме с нетърпение този двубой. Много неща вървят добре за нас на този турнир“, заяви преди мача швейцарският селекционер.

Другият мач тази вечер от 22.00 часа е между Германия и Дания 

Германия се представя на ниво от началото на Европейското първенсто и до някаква степен оправдава очакванията на местните фенове. Сега обаче започват по-сериозните предизвикателства за отбора и първото е Дания на осминафиналите.

Бундестимът стартира блестящо с голяма победа над Шотландия, но след това малко забави темпото. Последва успех над Унгария и равенство срещу Швейцария, което дойде след късен гол на резервата Никлас ФюлкругДания показа, че е труден за побеждаване отбор, но тимът все още няма победа на Европейското. Скандинавците преодоляха групата след три равенства - срещу СловенияАнглия и Сърбия.

На Юлиан Нагелсман ще му се наложи да прави промени, тъй като централният защитник Йонатан Та е наказан. Очаква се на негово място да играе Нико ШлотербекАнтонио Рюдигер също имаше проблеми, но участва във вчерашната тренировка на тима и най-вероятно ще е на линия за двубоя. Възможно е като титуляр да излезе Никлас Фюлкруг на мястото на Кай Хавертц. Нападателят на Борусия (Дортмунд) има два гола от началото на първенството.

Дания ще бъде без Мортен Юлманд, който е наказан. Очаква се той да бъде заменен в състава от Томас Дилейни. Голяма въпросителна има около участието на Кристиан Ериксен. Халфът пропусна вчерашната тренировка поради стомашни проблеми. Евентуално негово отсъствие ще е тежък удар за тима, особено на фона на силната му игра от началото на турнира.

Датчаните ще черпят вдъхновения от най-голямата победа в историята си. През 1992 г. те отново са аутсайдери, но на финала на Европейското побеждават с 2:0 Германия и печелят трофея. От тогава двата отбора са играли осем пъти помежду си, като Бундестимът има 3 победи и 2 загуби, а три пъти мачът е завършвал наравно.