Анализи

Кой ще бъде избран за патриарх? Вижте информация за тримата кандидати

   
Кой ще бъде избран за патриарх? Вижте информация за тримата кандидати

Исторически ден за България. Днес ще стане ясно кой е следващият глава на Българската православна църква.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил или Ловчанският митрополит Гавриил - това са тримата владики, посочени за наследници на патриарх Неофит.

Кой е митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София.

Няколко години семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование. 

През 1984 г. завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Специализира в Московската духовна академия. Носител е на научното звание - Доктор на Богословието.

През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия синод. На 8 февруари 2012 г. е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

През 2019 г. коментира Национална стратегия за детето, предизвикала вълна от реакции.

"Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например - някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка", казва той.

След обявяването на епидемията от коронавирус у нас и взетите противоепидемични мерки митрополит Гавриил заявява, че "църквата никога не е била източник на зараза".

В края на септември същата година Ловчанската епархия удостои с орден тогавашния премиер Бойко Борисов за църковни заслуги.

За казуса със затварянето на руската църква през 2023 г. заявява: "Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство."

11 години след битката за избор на предишния патриарх Гавриил отново е сред тримата митрополити, от които ще бъде избран новият глава на православната ни църква.

Кой е митрополит Григорий?

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков на 19 септември 1970 г. в Ботевград.

Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. Голяма част от детството си прекарва в село Врачеш.

Подстриган е за монах през 1996 г. в Хаджидимовския манастир. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

 

"Трябва да се замислим колко почитаме нашите родни светии, колко добре знаем техните жития и как ги прославяме като наши застъпници пред Божието лице", казва митрополит Григорий.

Бил е игумен на Троянския манастир и викарий на Софийския митрополит. На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София Светият синод с единодушие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

Участва в редица събития. През 2020 г. доброволци възстановяват древен манастир. Младите хора идват по няколко пъти в годината с благословението на Врачанския владика Григорий.

При временното затваряне на Руската църква в София Врачанският митрополит Григорий каза пред журналисти, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм идват много вярващи.

През 2021 г. от Българската православна църква разпространиха клип как българският патриарх Неофит, който получава Благодатния огън от Йерусалим. Негово светейшество не присъства на службата.

Именно Врачанският митрополит Григорий прочете приветствие на дядо Неофит и под съпровода на тържествен камбанен звън точно в полунощ възвести Христовото Възкресение.

След смъртта на патриарх Неофит беше избран за наместник-председател на Светия синод. Така той възглави богослужения на големи християнски празници, включително и на Възкресение Христово.

Кой е митрополит Даниил?

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Изборът му за владика е съпътстван с протести. При първото му официално появяване като митрополит се среща с протестиращи за изграждане на магистралата Видин - Ботевград.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна:

"Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор."

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.

Публично говори пред граждани по различни поводи като 24 май и празника на Видин.