Новини

Архимандрит Никанор за избора на патриарх: Като по учебник на КГБ

   
Архимандрит Никанор за избора на патриарх: Като по учебник на КГБ

"Като по учебник на КГБ. Патриарх Даниил Български да ви е честит. Моят патриарх се казва Вартоломей!" Това написа минути след избора на новия български патриар игуменът на Гигинския манастир архимандрид Никанор.

Той обяви, че в понеделник ще подаде заявление, че напуска Българската православна църква и ще се отдаде на монашество.

По думите му 30 юни е изключително лош ден за Българската православна църква.

Човекът, който беше избран за български патриарх, за мен няма необходимите качества на такъв. Позициите, които поддържа като архиерей, чисто църковните му позиции, те не съответстват на църковното учение на Българската православна църква. Нравствените му позиции, с които той на практика оправда руската агресия в Украйна, за мен излизат извън рамките на съвременната човешка нравственост. Българската църква се оглавява от човек, който върви в друга посока от тази, към която върви България в момента", заяви отец Никанор. Не бих искал да участвам повече в този спектакъл. Аз не мога да бъда в една епархия с такъв човек, който е новият ми епархийски митрополит, който има в църковно отношение възгледи, които аз не споделям. Аз или трябва да си затворя устата и да си мълча, или пък трябва да говоря нещо, което е противно на моя епархийски архиерей - това пък смятам, че е нарушение, ако щете, на корпоративната етика, каза архимандритът в студиото на Актуално.

52-годишният видински митрополит Даниил беше избран на втори тур от Патриаршеския избирателен събор, до който стигна с Врачанския митрополит Григорий.

Даниил получи 69 гласа, а Григорий - 66. За избор бяха нужни 50% от гласовете на общо 138-те делегати или точно 69 гласа.