Анализи

Кой е Даниил - новоизбраният български патриарх

   
Кой е Даниил - новоизбраният български патриарх
  google

52-годишният видински митрополит Даниил е новият български патриарх.

Патриаршеският избирателен събор го избра днес на втори тур, до който той стигна заедно с врачанския митрополит Григорий.

Даниил получи 69 гласа, а Григорий - 66. За избор бяха нужни 50% от гласовете на общо 138-те делегати или точно 69 гласа.

Кой е новият патриарх

Роден е в Смолян на 2 март 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Светия синод.

Изборът му за владика е съпътстван с протести. При първото му официално появяване като митрополит се среща с протестиращи за изграждане на магистралата Видин - Ботевград.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна: "Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор."

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.

Публично говори пред граждани по различни поводи като 24 май и празника на Видин.