Икономика

Свинското месо от Европа може да се окаже жертва на търговската война между ЕС и Китай

   
Свинското месо от Европа може да се окаже жертва на търговската война между ЕС и Китай

Жертва на търговската война между Европейския съюз и Китай може да се окаже свинското месо от Европа. Китай обмисля да въведе антидъмпингови мита при вноса му. В средата на юни китайската животновъдна асоциация внесе жалба и поиска търговското министерство на Китай да направи разследване и да предприеме адекватни мерки. Решението се очаква до 4 юли, информира БНТ.

Китай обмисля да обмити вноса на свинско от Европа, в отговор на разследване и евентуални намерения на Европейската комисия през юли да наложи мита върху вноса на китайски електромобили. В момента се водят усилени преговори, но според експертите, ако това стане, много бързо ще се усетят промени на пазара на свинско в Европа.

"Първоначалният ефект е, че ще останат големи количества нереализирано свинско на Европейския пазар, което ще доведе до намаляване на цените ако държавите членки не успеят да реорганизират износа си към други страни извън Китай.", заяви Димитър Михайлов, изп. директор на Асоциацията на свиневъдите

Ако цените паднат - това ще свие производството, тъй като фермерите ще губят интерес. А това може да доведе до поскъпване, макар и в по-далечен план. Доколко тези възможни промени касаят българския пазар? От началото на годината се повишава производството на свинско у нас, но сме далеч от това сами да покриваме нуждите си. В момента 60% е внос от Испания, Германия, Белгия. Иначе цените му по пазарите са между 12 и 15 лв за килограм.

Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата, каза, че "за последните шест месеца наблюдаваме много слаби вариации в цената на свинското. На годишна база изменението е с 5%. Това е почти никакво изменение. То е с една от най стабилните цени."

"Все още е рано да се прогнозира какво ще се случи. В момента няма опасност за промяна на тези цени. Всичко зависи как ще се развият преговорите в следващите месеци.", коментира още Димитър Михайлов.

Китай прави разследване и обмисля мита не само за свинското месо, но и за някои млечни продукти от Европа, както и алкохолни напитки. Очакванията са преговорите с Европейския съюз да завършат положително, тъй като и двете страни в спора нямат интерес от търговска война, която много би им навредила.