Новини

Чужди издания за новия патриарх: От София с любов към Москва

   
Чужди издания за новия патриарх: От София с любов към Москва
  google

От София с любов към Москва е заглавието за новината от София на "Новая газета Европа". Авторката Лера Фурман обръща внимание, че изборът на Даниил за патриарх на Българската православна църква е станал с подкрепата на гласовете на митрополит Гавриил, бивш представител на българския патриарх в Московската патриаршия.

"Патриарх Даниил е лице на Българската православна църква и сега на това лице ще има московска гримаса", е част от коментара за руската секция на Би Би Си на Сергей Чапнин, директор по комуникациите на Центъра за православни изследвания на университета "Фордъм". Според него изборът е бил неочакван за мнозина, а някои дори смятат, че е истинска катастрофа за БПЦ и обмислят дали да не преминат към Вселенската патриаршия.

В коментарите им се казва още:

  • Предстоятелят на българската църква, традиционно смятана за доста близка на Русия, се смята за лоялен на Москва.
  • Победеният Врачански митрополит Григорий се смяташе фаворит и за по-неутрален към Кремъл.
  • Даниил бе възприеман като най-слабата фигура.
  • Църквата в България обикновено не коментира актуални политически събития, но покойният патриарх Неофит призова да се прекрати войната в Украйна, а Даниил заема последователно промосковска позиция.
  • Той отказва да признае Православната църква на Украйна и остро критикува Вселенския патриарх.
  • "Промосковската партия "се наложи да ѝ позволят да издигне двама кандидати, вторият е Ловчанският митрополит Гавриил.
  • В края на 2022 г. Даниил се обърна към клириците във Видинската митрополия с послание, оправдаващо военните действия на Русия в Украйна.

Според Чапнин "не е изключено решаващи за избора на Даниил да не са толкова промосковските настроения на събора, колкото исторически сложните отношения с гърците - възможно е поканата на голяма и представителна делегация на Вселенската патриаршия начело със самия патриарх Вартоломей за интронизацията за се е оказала отрицателен фактор".

В България от гледна точка на църковното управление патриархът е столичен митрополит и председател на Светия Синод, но не разполага с абсолютната власт, която е концентрирал в ръцете си в Руската православна църква патриарх Кирил, допълва Чапнин. "В същото време, от символична гледна точка, патриарх Даниил е лицето на Българската православна църква. И сега на тома лице ще има московска гримаса."

Новият български патриарх има репутация на промосковски, пише и "Новая газета Европа". Това е избягалата в чужбина от репресиите на Владимир Путин част от редакцията "Новая газета" с главен редактор Дмитрий Муратов, нобелов лауреат за мир. В Русия "Новая газета" бе окончателно ликвидирана.

Лера Фурман разказва биографията на новия български патриарх, като обръща внимание, че от 2008 г. до 2018 г., когато оглавява Видинската митрополия, той е бил викарий в чужбина - в САЩ, Канада и Австралия.

Той нарече "съвет на нечестивите" събраният от Константинополския патриарх Всеукраински обединителен собор през 2018 г., опитал се да избегне разкола сред православните в Украйна, продължава тя. Даниил категорично отказва да признае за независима Православната църква на Украйна.

В посланието си от 2022 г. Даниил говори за "държавен преврат" в Украйна през 2014 г. и как САЩ "финансирали подривната дейност", а българското държавно ръководство наричало агресор само едната от страните, продължава статията в "Новая газета Европа".

"Българските медии неведнъж са уличавали Даниил в получаване на финансова помощ от Руската федерация и дори в причастност към убийство на свещеник от "алтернативния" Български Синод, противопоставял се на българската патриаршия. Без разрешението на патриарха и Синода Даниил периодически е посещавал Москва, където е имал срещи с патриарх Кирил и високопоставени представители руското ръководство."