Новини

Малолетни вандали са изпотрошили гробището в Нова Загора

   
Малолетни вандали са изпотрошили гробището в Нова Загора

Малолетни вандали са изпотрошили гробището в Нова Загора. Разбити и поругани са 75 надгробните плочи. Вандалите са заловени от полицията, предстои социалните служби да започнат да се занимават с тях.

"Това, което са заявили пред полицаите е, че и те не знаят защо са го направили. За мен, освен грозната вандалска проява, това говори много и каква е семейната среда, в която растат младите ни хора. Оказва се, че тези деца живеят в изключително лоши условия, родителите им работят в чужбина и децата са изоставени на свободно отглеждане. Искрено се надявам, че работата на социалните служби и "Закрила на детето" ще доведе до прибиране на тези деца в място и среда, в която е редно да бъдат оказани по-голям контрол и възпитателни мерки, защото няма как да се продължава по този начин. Децата са изведени от семейната среда. 48 часа те са в Бургас към кризисен център на МВР. Днес тази мярка изтича и от днес социалните служби и отдел "Закрила на детето" трябва да изготвят оценка на семейната среда и да излязат с решение как ще продължи от тук нататък животът на тези деца", обясни Галя Захариева - кмет на Нова Загора, пред БНТ.

Обектът се охранява с договор за охрана с частна охранителна фирма. Гробищният парк е разположен на около 100 декара площ и е добре ограден от всички страни. Въпреки това ще бъдат предприети допълнителни мерки за сигурност.

"От днес ще направим необходимото, за да направим върху тази 2-метрова бетонна ограда т.нар. съоръжение "кльон", колкото и да не ми харесва. Не смятам, че гробищният парк трябва да е ограден като затвор и като граница, която не трябва да се преминава, но ще вземем мерки и това да направим", допълни Захариева.

Кметът на Нова Загора призова близките на починалите, чиито гробове са поругани, да потърсят правата си и да подадат искове.