Новини

Медии в САЩ: Бази в България са в повишена готовност заради терористична заплаха

   
Медии в САЩ: Бази в България са в повишена готовност заради терористична заплаха

През уикенда военните бази на САЩ в Европа бяха приведени в състояние на повишена готовност, като службите призоваха своите служители към бдителност. Гарнизонната тревога включва и обекти в България.

Директивът за повишена готовност е издадена за гарнизона в Щутгарт, бази в Германия, включително военновъздушните бази Рейнланд-Пфалц и Рамщайн, които заедно формират най-голямата американска военна общност в чужбина. Гарнизонната тревога в Рейнланд-Пфалц включва Баумхолдер и отдалечени обекти в Румъния, както и в България,  пише изданието на американската армия "Старс енд страйпс".

Нивото на заплаха за защитата на силите е повишено до състояние "Чарли" до второ нареждане.

Военновъздушната база в Авиано, Италия, също повиши нивото си на опасност до "Чарли", а други обекти в Италия въведоха засилени мерки за сигурност.

"Нивото на заплаха "Чарли" се прилага, когато се случи инцидент или се получи разузнавателна информация, която показва, че е вероятно да има някаква форма на терористично действие или насочване срещу персонал или съоръжения", се посочва на уебсайта на армията. Членовете на службата и други лица трябва да очакват значителни забавяния на входните пунктове поради повишената сигурност, според предупрежденията.

Базата в Щутгарт прехвърли въпросите относно промяната в защитата на силите към Официалното Европейското командване (EUCOM), където отказаха да навлизат в коментари за конкретни мерки от оперативни съображения, макар да уточняват, че често предприемат "допълнителни стъпки" за безопасност, докато оценяват различни фактори и "непрекъснато следят средата за сигурност". Персоналът в Европа е съветван да бъде "бдителен и нащрек през цялото време".

В събота военновъздушната база "Шпангдалем", която се намира в селските райони на Западна Германия, издаде свое собствено предупреждение, в което се казва, че на летците от 52-ро изтребително крило е забранено да носят униформите си извън базата като предпазна мярка и трябва да се придвижват с цивилно облекло. В събота служителите на "Шпангдахлем" заявиха, че са въведени мерки за защита на общността, но че от "съображения за оперативна сигурност" базата не може да предостави повече подробности. В предишни години командванията са предприемали подобни действия по отношение на носенето на униформи поради опасения от терористични заплахи.

Не е ясно каква разузнавателна информация е предизвикала засилената охрана, но европейските власти предупредиха за потенциална терористична заплаха на континента, особено преди Олимпийските игри в Париж през юли и по време на настоящото европейско първенство по футбол в Германия, пише CNN.

Германското правителство изпрати 580 международни полицаи, за да помогнат за сигурността заедно с германски служители. Франция също повиши системата си до най-високо ниво.

През последните седмици американски служители алармираха за повишена терористична заплаха, породена от нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и продължаващата война в Газа.