Анализи

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

   
ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха пестеливи. Броени минути преди връчването на мандата от ПП-ДБ отново потвърдиха, че отказват подкрепа.

"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Отказ дойде и от "Възраждане". "Позицията ни остава непроменена – кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим", заявиха от партията.

От БСП също няма да гласуват за кабинета в зала, тъй като предложеният състав на Министерски съвет не кореспондира със заявката, която ГЕРБ са направили за експертен кабинет, обясни в Русе заместник-председателят на парламентарната група Иван Иванов.

От ДПС и ИТН днес запазиха мълчание, а най-малката парламентарна група – тази на "Величие", беше забъркана в скандал. Причината – пост в социалната мрежа X (преди Туитър) на съоснователя на партията Ивелин Михайлов, в който той призовава депутатите от групата да подкрепят правителството.

Пред БНР обаче той съобщи, че профилът му е бил хакнат и друг от негово име е направил публикацията: Според Михайлов правителство в рамките на 50-отото НС не може да се състави и единственият изход са нови избори:

"Смятам, че в тази формация на партии и депутати, които са в момента в парламента, не може да излъчи правителство, което може по някакъв начин да вземе решение за доброто на България".