Новини

Народното събрание гласува проектокабинета Желязков

   
Народното събрание гласува проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета "Желязков". В понеделник номинираният за министър-председател прие папката с проучвателния мандат от президента Румен Радев и веднага я върна със структура и състав на Министерския съвет.

В проектокабинета "Желязков" ще има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са част от настоящия служебен състав.

За да бъде одобрен кабинетът, са нужни поне половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Очаква се на гласуването в ранния следобед да присъства и президентът Румен Радев.

Правителството се гласува с обикновено мнозинство. Ако в залата присъстват всички 240 депутати, то ще бъдат нужни 121 гласа „за”.

"Очаквам цивилизовано поведение от всички. Очаквам и съдържателен дебат и гласуване за правителство. А какво ще стане на самото гласуване - няма как да знам", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС на влизане в сградата на парламента. 

"Достойнството и честта се притежават. Те нямат цена, защото са безценни", подчерта Станислав Балабанов от ИТН. 

"При всички положения гласуването ще се състои. Какъв ще бъде резултатът - няма как да знам. Знам как ще гласува нашата парламентарна група. Категорично няма да подкрепим предложения кабинет. С оглед на течащите събития в някои от политическите сили очаквам всякакви изненади", посочи Атанас Зафиров от БСП. 

"Мисля, че тези партии, които подкрепят подобен тип правителство, имат необходимите гласове. За БСП позицията е ясна", заяви Борислав Гуцанов от БСП. 

"Преди 10 години бях казал и сега е дошъл моментът да се самоцитирам: "ако човек не може да срещне нищо неочаквано, значи е остарял", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. 

"Очаквам отговорност и разум от политиците. В тази политическа криза ГЕРБ предложи най-доброто, поемайки всички рискове, защото ситуацията е много трудна. Затова от всички политици очаквам това, което и хората очакват - отговорност и разум за получаване на стабилност, от каквато имат нужда и хората, и бизнесът. Очаквам подкрепа от всички групи, които поемат отговорност", посочи Йорданка Фандъкова от ГЕРБ-СДС. 

"ПП ще бъдем в абсолютно пълен състав и еще гласуваме против", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Самият Бойко Борисов се надява този кабинет да не мине. Аз на негово място също бих очаквала това. 50% от предложените за министри бяха свалени с протести преди няколко години. Другите 50% са на Делян Пеевски. Никой не би искал такъв кабинет", категорична беше Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"Ще видим какво ще се случи в 13.00 часа. След тази сутрин вече не очаквам подкрепа от никого", посочи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. 

Във вторник от партията на Бойко Борисов обявиха, че не знаят дали и от кого ще получат подкрепа. Според заявките до момента против ще гласуват ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП. ДПС искат правителство с първия мандат, но досега не са казвали как ще гласуват. „Има такъв народ” казаха, че няма да подкрепят първия мандат, но след представянето на кабинета отказват коментар. Под въпрос е и какво ще излезе от редиците на „Величие”.