Свят

Две двойки се сбиха на Еверест заради снимка (СНИМКА)

   
Две двойки се сбиха на Еверест заради снимка (СНИМКА)
  google

Две двойки са заснети да се карат помежду си на наблюдателна площадка в Тибет, уж за да си осигурят най-доброто място за снимка, докато се опитват да изкачат Еверест.

Инцидентът е от 25 юни, след като екскурзовод е помолил групата да позира заедно за снимка на наблюдателната площадка до паметника за измерване на височината на Еверест.

На кадрите се вижда как две двойки, за които се съобщава, че са китайци, спорят кой къде ще застане, съобщава китайският сайт Toutitao.

Двамата мъже се удрят един друг, докато се борят на пода. В борбата към тях се присъединяват и две жени, докато се опитват да ги разтърват.

Свидетели разказват пред местни медии, че двойките не са били съгласни с най-доброто място за снимка и спорът е прераснал от словесна разправия в кавга.

Малко след това на мястото на инцидента пристига граничната полиция на Еверест и прекратява боя, в опит да ги разтърват.

Не е ясно веднага дали някой от участниците в боя е пострадал. И четиримата са задържани.

Местните медии съобщават, че се провежда разследване и случаят все още се изяснява.

През април тази година Китай отново отвори достъпа до Еверест за чуждестранни алпинисти от тибетската си страна, като това беше първата възможност след пандемията. Годишно за некитайски катерачи се предоставят до 300 разрешителни.

По-рано тази година Непал обяви нов набор от правила за алпинистите в Хималаите, включително такива, които им нареждат да носят GPS проследяващи устройства след смъртоносната година, в която 18 души загинаха на Еверест, а най-малко пет тела останаха неоткрити в планината.