Анализи

Борисов към ПП-ДБ през медиите преди гласуването: Имате минути да помислите

   
Борисов към ПП-ДБ през медиите преди гласуването: Имате минути да помислите

"Имат минути да мислят", обърна се Бойко Борисов през медиите към бившите си партньори от ПП-ДБ малко преди гласуването на проектокабинета "Желязков".

Лидерът на ГЕРБ напусна залата в началото на дебатите за избора на кабинета "Желязков". Върна се в залата, за да направи първото си изказване от парламентарната трибуна, след което пак излезе.

В последните минути преди вота пак припомни, че партията му няма да подкрепи втория мандат, а ако стане нещо с третия, то ще е между ПП-ДБ и "Възраждане".

"От тук нататък не виждам нещо, което да промени ситуацията", призна той.

"Единственото, от което се притеснявам, са опитите на Денков да ни обвързва с Пеевски. Затова отказах всякакви преговори. С всички аз съм проявявал уважение, както и с Костадинов, но ние сме различни партии", отговори Борисов притеснява ли се от партия на президента Румен Радев на следващите избори.

Бившият премиер попита с кого биха управлявали ПП-ДБ дори и да имат 80 депутати в следващото НС. И ги предупреди, че няма да отидат с тях на преговори, ако бъдете поканени.

"Не сме непримирими врагове, те просто говорят лъжи. Денков ми е бил зам.-министър, а ми говори как се запалил човек. Те убиха човек по време на предизборната кампания и отидоха да асфалтират след това, но ние дума не казахме", възмути се Борисов на изказването на акад. Николай Денков от трибуната, в което обвини Борисов, че предлага министри, управлявали през 2013 г., когато в знак на протест се самозапали Пламен Горанов във Варна.

"Техният билборд не оживя. Аз отказах втория и третия мандат", обобщи Борисов.

Той отрече човек на ГЕРБ да е водил разговори с "Величие", както те твърдят. По думите на идеолога им Ивелин Михайлов формацията е имала офертата да получи едно министерство, ако подкрепи Рая Назарян от ГЕРБ за шеф на парламентарната.

За следващите избори той описа два варианта - или да убедят хората да гласуват, или партиите да проведат сериозен разговор за променяне на избирателната система. И отново предложи гръцкия модел, където първата партия взема допълнителен брой депутати. Обясни, че е против задължителното гласуване. "Ние трябва да убедим хората, че трябва да дадат на някого предимство да сформира кабинет", каза той.

"Няма да ни има след днешния разпад нито във военната индустрия, нито в геостратегическите проекти, никъде няма да ни има, докато се занимавате с тези дребнотемия", предупреди Борисов.