Анализи

Д-р Трифон Вълков разкри подробности за лаймската болест и какво да првим при ухапване от кърлеж

   
Д-р Трифон Вълков разкри подробности за лаймската болест и какво да првим при ухапване от кърлеж

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данни на частна лаборатория за цялата страна за периода в месеците април, май и юни. Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. Има ли повод за притеснение?

Според специалисти тези данни не показват нова тенденция. От Столичната РЗИ посочиха, че случаите на лаймска болест през тази година не се различават от тези през миналата година.

"Данните, които има по отношение на броя на пробите, които са с позитивен резултат към лаймска борелиоза не показват тенденция към нарастване. Това, което се регистрира е по-скоро сезонно, свързано с активността на кърлежите, които предават това заболяване", каза д-р Трифон Вълков, инфекционист, пред БНТ.

Той подчерта, че обикновено при съмнения за болест се дават пробите и това също обосновава резултатите от извадката.
"Това не означава, че всяко ухапване от кърлеж води до заболяване. По данни на немското здравно министерство между 5 до 30% от кърлежите в Европа са носители на на лаймска борелиоза, като след ухапване от кърлеж между 3,5 до 5,5 на сто се стига до някакво инфектиране с лаймска болест. До клинична форма на заболяване стигат едва между 0,3 и 1,3% от пациентите, ухапани от насекомите", допълни инфекционистът.